CurieuCity festival komt naar de Marollen

CurieuCity festival komt naar de Marollen

een wereld van wetenschap en kunst in het hart van Brussel

CurieuCity keert terug voor een laatste editie dit jaar. Het Vossenplein wordt omgetoverd tot een ontdekplek waar wetenschap, technologie en kunst samenkomen. Van 29 november tot 1 december nodigt het festival jong en oud uit om gratis de STEM-domeinen (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) en hun invloed op de samenleving te verkennen.

Complex onderwerp? Niet bij CurieuCity! Het festival maakt wetenschap toegankelijk, zelfs voor de allerjongsten, door het op een speelse en creatieve manier te presenteren.

Eén van de hoogtepunten is Space Night met onder andere een lezing van Sophie Van Eck, astrofysicus aan de ULB. In ‘Sterren, zwarte gaten & co’ neemt ze het publiek mee op een reis door het universum en bespreekt ze recente ontdekkingen in de astronomie.  “We gaan langs bij de sterren, (exo)planeten en zelfs de zwarte gaten. Deze virtuele reis door het heelal herinnert ons eraan hoe kostbaar onze planeet is en hoe belangrijk het is zorg voor haar te dragen”, zegt Van Eck.   

Naast een driedaags festival is CurieuCity ook een project dat zich langdurig verbindt met de wijken waar het plaatsvindt. Door samen te werken met lokale scholen en verenigingen, wil het festival de wetenschappelijke nieuwsgierigheid stimuleren. Een voorbeeld van deze editie is Kosmos, het bijzondere voortraject van Else Magnus (astrofysicus aan de VUB) en Atelier Léon. "CurieuCity is het resultaat van collectief en inclusief werk, hier in samenwerking met de Brede School Nieuwland en de vereniging Hubbie. Met Kosmos nodigen we de deelnemers uit om planeten en sterren te worden in beweging, in een kosmische dans. Dit creëert een unieke verbinding tussen wetenschap, kunst en gemeenschap.", aldus Magnus. Een tweede voorbeeld is #MugFacts, een project dat ook werd ontwikkeld tijdens CurieuCity#2 in Vorst. De deelnemers aan #MugFacts beantwoorden gedurende 5 weken een meerkeuzevraag via Whatsapp. Het resultaat wordt weergegeven aan de hand van bekers met hun foto’s op in de etalage van een plaatselijke winkel of dienst. Het doel is om alvast het ijs te breken in aanloop naar het festival en wetenschappelijke nieuwsgierigheid op een informele en inclusieve manier te stimuleren. "#MugFacts is een project, ontwikkeld in samenwerking met de organisatie Bravvo, dat participatie bewerkstelligt door wetenschap en onderzoek dichter bij de mensen te brengen. Door zich in het hart van de gemeenschap te vestigen, creëren we sterke banden en duurzame nieuwsgierigheid." zegt Leentje Vandenbussche, oprichtster van het project #MugFacts.

 


Contact 

VUB
​Helga Baert (coördinator) - helga.baert@vub.be+32 470 70 64 85  

ULB
​Sandra Splouchal (communicatie) – sandra.splouchal@ulb.be – 0472 36 85 37 Alexandre Christoffel (coördinator) - Alexandre.Christoffel@ulb.be – 0498 49 18 24  

Meer informatie

Alle informatie over het festival is te vinden op: www.curieucity.brussels.  

CurieuCity is een gratis, rondreizend festival dat dit jaar al twee edities heeft gekend - "Ontdek de stad van de toekomst" in Molenbeek en " Duik in het hart van de biodiversiteit en de wonderen der natuur”." in Vorst en een speciale editie in het Huis van Culturen in Molenbeek over "robotica".  

Curieucity wordt gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via Innoviris. Een project van de zusteruniversiteiten ULB en VUB en hun artistieke partner OHME, met de steun van de Nationale Loterij en haar spelers en van de VGC voor het traject in de lokale Nederlandstalige scholen.  

Op het programma

  • Cultureel Centrum Bruegel –  Het universum, machines en wiskunde: Dompel je onder in tentoonstellingen en activiteiten die je nieuwsgierigheid prikkelen over de mysteries van het universum, de complexiteit van mechanismen en de schoonheid van wiskundige formules.
  • Art & Marges Museum: Ontdek "Arborescences" - een tentoonstelling waarin Michel Goyon wiskunde en kunst samenbrengt om de wereld te verkennen door een "imaginair encyclopedie van metamorfose".
  • Hectolitre: Verken chemie, fysica, en de biomedische wereld via vloeistoffen en stromende materie.
  • Mazette Bar: Bordspellen, chemie, brood en bier.     
  • Archief van Brussel: Begrijp wat als waar of onwaar wordt beschouwd in de wetenschap en waarom. Ontdek hoe kennis wordt opgebouwd door wetenschap, technologie en kunst.
  • Vossenplein: DataBuzz Ontdek de wereld van artificiële intelligentie (AI) en datajournalistiek via drie spannende workshops. 

  

 

 

 

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel