Community Land Trust Brussels wint World Habitat Award

Community Land Trust Brussels wint World Habitat Award

VUB bestudeert en begeleidt wereldwijde ontwikkeling van Community Land Trusts

Community Land Trust Brussels (CLTB) heeft de World Habitat Awards 2021 gewonnen, die wordt uitgereikt door World Habitat in samenwerking met UN Habitat. De award erkent en benadrukt innovatieve en revolutionaire huisvestingideeën, -projecten en programma’s uit de hele wereld. CLTB, onder meer opgericht door VUB-onderzoeker Thomas Dawance, zet zich in voor betaalbare huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een collectief van wetenschappers van de VUB bestudeert en begeleidt actief de wereldwijde en Europese ontwikkeling van Community Land Trusts.

Door de stijgende huizenprijzen en een gebrek aan sociale woningen is er in Brussel een crisis ontstaan op het vlak van betaalbare huisvesting, waardoor mensen met de laagste inkomens weinig andere keuze hebben dan een woning van lage kwaliteit te huren of de stad te verlaten.

Als oplossing ontwikkelt Community Land Trust Brussels met succes betaalbare woningen op grond die eigendom is van de gemeenschap. Concreet verkoopt de organisatie de woningen voor 20-50% onder de marktwaarde. De kosten van de woning worden gesubsidieerd naargelang de draagkracht van het huishouden. Kansarme huishoudens, waarvan de overgrote meerderheid (83%) een migratieachtergrond heeft, krijgen op die manier de kans om een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te kopen én er zelf inspraak over te hebben. Bovendien geeft CLTB de kopers van haar woningen inspraak in haar beleid. Zo spelen ze een centrale rol in zowel het bestuur van de organisatie als het ontwerp en het beheer van de huisvestingprojecten. Op die manier krijgen zowel bewoners als niet-bewoners de kans om deel te nemen aan een hechte en zorgzame gemeenschap.

VUB-onderzoekers aan het roer

Het Cosmopolis-onderzoekscentrum (Centre for Urban Research) van de Vrije Universiteit Brussel bestudeert van dichtbij de ontwikkeling van Community Land Trusts in Brussel, België, Europa en de rest van de wereld. Verschillende onderzoekers doctoreren momenteel of hebben een doctoraat gedaan over het onderwerp.  Met deze expertise werden een aantal van deze VUB onderzoekers ook gevraagd om samen met CLT Brussel te helpen met de oprichting van een nieuwe Community Land Trust in Leuven, een initiatief van het Leuvense gemeentebedrijf voor stadsontwikkeling en het stadsbestuur.Tesamen met de vakgroep Educatiewetenschappen begeleiden ze ook een collectief woonproject van de Brussels Community Land Trust, CALICO (Care & Living in Community), gefinancierd door het Urban Innovative Actions programma van de Europese Commissie. CALICO omvat de bouw van 34 woningen in Brussel via een innovatieve samenwerking met huisvestingscoöperaties en vzw's die actief zijn op het gebied van community care en gendermainstreaming. Binnen de universiteit ontstaat er dan ook geleidelijk aan een echte expertisepool over de materie.

Meer over Cosmopolis en CALICO:

https://www.cosmopolis.be/

https://press.vub.ac.be/vub-wetenschappers-begeleiden-innovatief-en-experimenteel-huisvestingsproject-in-brussel

https://calico.brussels/media-library/first-report-vub/

https://calico.brussels/media-library/second-report-from-vub/   

Meer info over de award voor CLTB:

https://world-habitat.org/world-habitat-awards/winners-and-finalists/introducing-community-land-trusts-in-continental-europe/ 

https://www.cltb.be/2021/12/16/un-prestigieux-prix-international-et-les-felicitations-des-nations-unies-pour-le-community-land-trust-de-bruxelles/

Contact:

Thomas Dawance

Cosmopolis/ vakgroep Educatiewetenschappen

0475/397922

[email protected]

PE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel