Cities for Life Day: VUB verlicht iconische Braemgebouw in de strijd tegen de doodstraf

Cities for Life Day: VUB verlicht iconische Braemgebouw in de strijd tegen de doodstraf

Actie voor VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali

Vanavond heeft de Vrije Universiteit Brussel uitzonderlijk het bekende Braemgebouw op haar campus in Etterbeek verlicht. Hiermee zet de unief haar schouders onder het wereldwijde initiatief “Cities for Life – Steden tegen de Doodstraf”, dat dit jaar volledig in het teken staat van de ter dood veroordeelde Zweeds-Iraanse gastdocent Ahmadreza Djalali.

De Iraans-Zweedse spoedarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is recent in Iran in afzondering geplaatst. Volgens Amnesty International belde Djalali dinsdag 24 november met zijn vrouw Vida Mehrannia om afscheid te nemen. Daarbij vertelde hij dat hij in isolatie zou worden geplaatst in een gevangenis in de stad Karaj. Dit wordt vaak als een laatste stap gezien vooraleer een gevangene wordt geëxecuteerd. De vele internationale inspanningen voor zijn onmiddellijke vrijlating leverden in de afgelopen jaren niets op.

“Cities for Life” viert sinds 2002 ieder jaar de eerste afschaffing van de doodstraf door een Europese staat. Dat gebeurde op 30 november 1786 in het Groothertogdom Toscane onder Groothertog Leopold, die later als keizer Leopold II heerste over het Heilige Roomse Rijk. 

Naast het rectoraatsgebouw van de VUB zal in Brussel ook het Europees Parlement verlicht worden als protest tegen de doodstraf. Ook Antwerpen, Ieper, Zottegem, Brugge en Mechelen en tal van andere steden over de hele wereld nemen deel aan de actie.  

“We willen met klem protesteren tegen de dreigende executie van Djalali. Daarom verlichten we vanavond het Braemgebouw in de strijd tegen de doodstraf. Als humanistische universiteit ondersteunen we graag dit initiatief om het lot van ter dood veroordeelde gevangenen, zoals Ahmadreza Djalali maar ook vele anderen, onder de aandacht te brengen en de verdere afschaffing van de doodstraf hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen.” aldus VUB-rector Caroline Pauwels.

CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel