BruBotics onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelen niet-invasieve Brain-Computer Interfaces voor dagelijkse toepassingen

BruBotics onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelen niet-invasieve Brain-Computer Interfaces voor dagelijkse toepassingen

Onder de begeleiding van Prof. Kevin De Pauw ontwikkelde onderzoeker Arnau Dillen van de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een Brain-Computer Interface (BCI), waarbij een robotarm wordt aangestuurd door het brein. Dit innovatieve project werd mogelijk door de samenwerking van MFYS en het Brubotics consortium van de VUB met het ETIS laboratorium van de Université Paris-Cergy, in het kader van het EUTOPIA netwerk.

“Een Brain-Computer Interface is een verbinding tussen de hersenen en een computer, waarbij dus hersenactiviteit wordt gemeten en omgezet in commando's voor de aansturing van apparaten.” Zegt Arnau Dillen. “In tegenstelling tot invasieve methoden zoals het bedrijf Neuralink van Elon Musk beoogt, gebruiken we in dit onderzoek elektrofysiologische metingen (elektro-encefalografie of EEG) die volledig niet-invasief zijn. Hierdoor wordt het systeem veel toegankelijker voor dagelijks gebruik zonder chirurgische ingrepen.” vervolgt Dillen.

 

“Om zo een niet invasieve controle mogelijk te maken, gebruiken we 'Motor Imagery', een techniek waarbij hersenactiviteit wordt gemeten terwijl een persoon aan een beweging denkt, zonder deze daadwerkelijk uit te voeren.” zegt Kevin De Pauw, professor aan de onderzoeksgroep MFYS. “Door specifieke frequenties van EEG-signalen te analyseren, kan het systeem bepalen aan welke beweging de persoon denkt. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een robotarm aan te sturen.” “Hiervoor moest er eerst een nieuwe methode ontwikkeld worden om kalibratiedata te verzamelen en hiermee machine learning (lees AI) modellen te trainen” zegt Arnau Dillen. “Het systeem moet voor iedere individuele gebruiker opnieuw gekalibreerd worden, maar met deze methode gaat dat aanzienlijk sneller.”

 

Een uniek aspect van het onderzoek is de integratie van Augmented Reality (AR) met behulp van een Microsoft Hololens.

“Deze AR-bril maakt gebruik van eyetracking om objecten te selecteren in de omgeving, terwijl de gebruiker door middel van gedachten de robotarm kan aansturen. Dit gecombineerde systeem biedt een intuïtieve en efficiënte manier voor gebruikers om complexe taken uit te voeren.” Besluit Dillen.

De volgende stap in dit onderzoek is de verdere ontwikkeling van het systeem tot een software product dat op de markt kan worden gebracht. Arnau Dillen is nu reeds actief op zoek naar postdoctorale mogelijkheden en industriële partners om deze technologie verder te verfijnen.

 

Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=Ixaf0I6rJbk

 


 

Contact

Arnau Dillen
​Arnau.Dillen@vub.be

Kevin De Pauw
​Kevin.De.Pauw@vub.be
​+32 (0) 2 629 27 54

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel