Blijven presteren in koud weer

Blijven presteren in koud weer

VUB-onderzoek naar biologisch-gedragsmatige en morfologische indicatoren

Koude klimaten en poolgebieden hebben een invloed op de werking van het menselijk lichaam. Zowel fysiek als mentaal zijn deze omgevingen een hele uitdaging. Begrijpen hoe onze lichamen zullen reageren in deze omstandigheden en welke factoren een belangrijke rol spelen, is essentieel voor het voorspellen van prestaties en gezondheid. Diverse lichaamseigenschappen en levensstijlpatronen, zoals slaap, voeding en lichaamsbeweging, kunnen prestaties en tolerantie voor koude beïnvloeden. Dit onderzoek zal gebeuren in het kader van militaire operaties, maar wie weet kunnen de resultaten ook andere doelen dienen – die van wintersporters bijvoorbeeld?

Prof. Nathalie Pattyn, Prof Martine Van Puyvelde en Dr Jeroen Van Cutsem (Vrije Universiteit Brussel - Koninklijke Militaire School, België), Prof Bart Roelands (VUB), en Prof. Olivier Mairesse (VUB) maken deel uit van een internationaal onderzoeksteam dat op zoek gaat naar voorspellende factoren aangaande veerkracht en tolerantie voor koude. De studie zal het mogelijk maken richtlijnen op te stellen om menselijke prestaties in dergelijke omstandigheden te optimaliseren.

Onderzoek tijdens militaire wintertrainingen en op Antarctica

Al meer dan 10 jaar doet Prof Pattyn onderzoek op Antarctica, naar slaap, gezondheid en welzijn en menselijke prestaties. Dit is uitgegroeid tot een onderzoekslijn waar een heel team, zowel binnen de VUB als via nationale (KMS) en internationale samenwerkingen, aan werkt.

Op Antarctica voerde dit team jaren onderzoek uit, op verschillende basissen: Prinses Elisabeth (BEL), Halley VI (UK), Dumont d’Urville (FRA) en Concordia (FRA & ITA), dat steunt op de studie van het verband tussen slaap, fysieke activiteit en prestatie in deze extreme omgeving.

Vanaf dit jaar onderzoeken ze een grotere groep militairen, van verschillende landen: een 300-tal militairen zal deelnemen aan de studie tijdens militaire wintertrainingen in Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. In de winter van 2022 start de eerste fase. Aan de hand van vooraf bepaalde parameters zullen de participanten informatie verzamelen over hun ervaringen tijdens deze trainingen. Ze zullen rapporteren over hun slaapgewoonten en -omgeving; hun voedingspatroon; humeur en vermoeidheid; eventuele letsels die ze oplopen, etc. Ook zullen ze onderhevig zijn aan objectieve metingen als lichaamssamenstelling, en fysieke en cognitieve prestaties.

Het is de bedoeling uit de analyses slaapgezondheid, antromorfologische en sociaal-gedragsmatige voorspellers van veerkracht en tolerantie voor koude tijdens winteroperaties te identificeren.

 

Meer over de onderzoeksgroep

Het team bestaat uit Prof. Guido Simonelli (Geneeskunde - Université de Montréal); Prof. François Haman (Human Kinetics - University of Ottawa); Prof. Denis Blondin (Geneeskunde - Université de Sherbrooke); Prof. Nathalie Pattyn, Prof Martine Van Puyvelde en Dr Jeroen Van Cutsem (Vrije Universiteit Brussel - Koninklijke Militaire School, België); Prof. Bart Roelands en Prof. Olivier Mairesse (Vrije Universiteit Brussel) met een uitgebreide collectieve expertise op het gebied van slaap, voeding, thermoregulatie en menselijke prestaties. Het onderzoek zal worden uitgevoerd met ondersteuning van externe consultants van het Directoraat Fitness - Personnel Support Programs, Walter Reed Army Institute of Research's Behavioral Biology Branch, de Military Performance Division van het United States Army Research Institute of Environmental Medicine. Dit programma zal de volgende kennisdomeinen verrijken: slaap in koude operationele omstandigheden, preventie van blessures door koude, fysieke en mentale prestaties in extreme omgevingen.

LK CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel