Betere geneesmiddelen en vaccins ontdekken

Betere geneesmiddelen en vaccins ontdekken

Nature Methods publicatie: Cryo-EM op VUB campus nog effectiever door inzet MegaBodies™

Het VIB-VUB centrum voor Structurele Biologie, onder leiding van VIB-VUB-professoren Jan Steyaert en Han Remaut, introduceert een belangrijke upgrade in haar onderzoek naar actieve eiwitten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het introduceertMegaBodies™ als  escorte in 3D-reconstructies van moeilijke eiwitten. Zo worden kritische obstakels overwonnen die tot heden de resolutie van cryo-elektronenmicroscopie (cryo-EM) reconstructies beperkten. De methodologie van Megabodies™ wordt beschreven in het gezaghebbend tijdschrift Nature Methods.

Jan Steyaert: "De MegaBody™ technologie heeft een enorm potentieel om de ontdekking van nieuwe en betere geneesmiddelen en vaccins te stimuleren. Met deze toolbox zetten we een gecoördineerde aanpak in gang voor het faciliteren van een hoge resolutie structurele analyse van moeilijke maar zeer waardevolle targets met behulp van single particle cryo-EM. Zo hebben we onze technologie recent reeds ingezet om de interacties van veelgebruikte geneesmiddelen zoals Valium en Xanax met hun target voor het eerst in kaart te brengen. We gebruiken deze geneesmiddelen al decennia maar tot vorig jaar wist niemand wist hoe ze echt werkten. De weg is nu vrij om verbeterde producten te ontwikkelen die minder bijwerkingen vertonen."

Ondanks het vitale belang van eiwitten in elke gezonde of door ziekte getroffen cel, is de functie van amper een derde van de menselijke eiwitten bekend. Slechts van één tiende kennen we ook de structuur. Wetenschappers zoeken daarom al jaren naar geschikte beeldvormingstechnieken om een atomaire inkijk te krijgen op het functioneren van deze moleculen en hun onderlinge interacties. Het oplossen van eiwitstructuren door middel van single particle cryo-EM biedt hier nieuwe mogelijkheden. Maar de technologie heeft nog een aantal beperkingen. Het Steyaert labo ontwikkelde nu de MegaBody™ technologie en wist hiermee drie belangrijke hindernissen te overwinnen die de resolutie van cryo-EM-reconstructies beperken:

  • de grote en stijve MegaBodies™ vormen één complex met de kleinste eiwitten en  genereren zo grotere deeltjes die beter zichtbaar zijn onder de microscoop;
  • MegaBodies™ verbreken de preferentiële oriëntatie van deze deeltjes zodat we ze kunnen fotograferen vanuit elke hoek;
  • MegaBodies™ vergrendelen eiwitten ook in een unieke functionele staat waardoor eiwitten in één functionele toestand bekeken kunnen worden.

In het nieuwe Nature Methods artikel beschrijft het Steyaert labo niet alleen de methodologie om Megabodies™ te maken. Met drie eerdere Nature papers in samenwerking met Radu Aricescu van het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge hebben de wetenschappers hun nieuwe technologie ook grondig gevalideerd. 

Het inschakelen van deze tools voor cryo-EM is nu beschikbaar bij VIB. Tim Van Acker, Business Development Manager bij VIB: "VIB werkt actief samen met de industrie en stelt zijn cryo-EM toolbox ten dienste van bedrijven, zodat ze nieuwe en meer doeltreffende medicijnen kunnen ontwikkelen op basis van een exacte eiwitstructuur via een combinatie van state-of-the-art technologieën.

Enige Cryo-EM in België

Het Steyaert labo is wereldwijd erkend voor baanbrekende toepassingen van Nanobodies® in de Structurele Biologie en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het VIB-VUB International Center for Bio Electron Cryogene Microscopy (BECM), op de VUB campus te Etterbeek, huisvest de grootste cryo-elektronenmicroscoop (cryo-EM) van België.   Deze kwam er dankzij de steun van het FWO en staat ter beschikking van andere gebruikers in Vlaanderen en de rest van de Wereld die actief zijn in het domein van de Structurele Biologie.

Link publicatie Nature Methods: https://rdcu.be/cdcOe

Contact:

Jan Steyaert - [email protected]

+32 495 27 02 48

 

VIB

Elisabeth Stes  - External Relations Manager

[email protected] - +32 486 825 902

Basisonderzoek in de levenswetenschappen, dat is de kernactiviteit van VIB. Enerzijds de grenzen verleggen van wat we weten over moleculaire mechanismen, hoe deze mechanismen levende wezens zoals mensen, dieren, planten en micro-organismen regelen, en anderzijds zorgen voor tastbare resultaten die bijdragen aan een betere samenleving. Gestoeld op een partnerschap met vijf Vlaamse universiteiten - UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt – en een stevig investeringsprogramma, bundelt VIB de expertise van 86 onderzoeksgroepen in één instituut. Het techtransfer-team van VIB vertaalt proactief biologische inzichten in nieuwe economische activiteiten die op hun beurt weer kunnen leiden tot nieuwe producten, medicijnen e.d. die kunnen gebruikt worden in de geneeskunde, landbouw en tal van andere toepassingen. VIB neemt ook actief deel aan het publieke debat over biotechnologie door het ontwikkelen en verspreiden van een breed scala aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op www.vib.be

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel