Baillet-Latour Bootcamp: Topsport als middel

Baillet-Latour Bootcamp: Topsport als middel

Bootcamp over het verzilveren van de maatschappelijke meerwaarde van topsport

Op vrijdag 13 mei 2022 (9u00, VUB-campus Etterbeek, D2.01 Promotiezaal) organiseert de onderzoeksgroep ‘SPLISS’ van de Vrije Universiteit Brussel de bootcamp ‘De maatschappelijke waarde van topsport en het inspiratie-effect van de Olympische Spelen’. Tijdens dit praktijkgericht symposium komen verschillende perspectieven – o.a. beleid, topsporters, media, steden, bedrijfsleven - over de meerwaarde van topsport en hoe deze te verzilveren aan bod. De SPLISS-onderzoeksgroep slaat hiervoor de handen in elkaar met Sport Vlaanderen, ADEPS, Baillet-Latour en BOIC.

Journalisten die langs willen komen, kunnen zich inschrijven bij sofie.smismans@vub.be & kari.descheemaeker@vub.be

Tijdens de bootcamp komen VUB-onderzoeksresultaten aan bod die als inspiratie kunnen dienen voor sportorganisaties om in te zetten op de maatschappelijke meerwaarde van topsport. Daarnaast komen Tom Coeckelberghs, Stef De Greef, Jacob Vanluchene, Bart Lagae en Cindy Winters getuigen over hoe zij binnen hun organisatie of sportactiviteiten (top)sport gebruiken om maatschappelijke waarde te creëren. In het laatste deel van de bootcamp worden de verschillende perspectieven samengebracht in een boeiend en interactief panelgesprek. Tot slot is vanaf 12u iedereen welkom op het netwerkmoment met broodjes.

Het volledige programma alsook informatie m.b.t. registratie vindt u hier.

De VUB-onderzoeksgroep ‘SPLISS’ (Sports Policy factors Leading to International Sporting Success) houdt zich bezig met het proces van strategische beleidsplanning dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van succesvolle nationale topsportsystemen. Het geeft antwoord op de vraag: hoe kunnen landen succesvoller zijn in topsport? Op basis van verschillende internationale benchmarks wordt onderzocht hoe landen hun topsportbeleid kunnen optimaliseren en ontwikkelen om de kansen op het winnen van medailles te vergroten (bijvoorbeeld op Olympische Spelen of andere evenementen). Daarnaast richten SPLISS-projecten zich ook op de impact van topsport om te begrijpen waarom landen investeren in topsport? Met behulp van de MESSI-schaal (Mapping Elite Sport’s potential Societal Impact) identificeert het de positieve en negatieve uitkomsten van topsport.

 

Datum: Vrijdag 13/05/2022, 9u00 – 13u00

Locatie: Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Promotiezaal (D2.01)

Meer info

Sofie Smismans, +32 497 39 40 39, sofie.smismans@vub.be.

Kari Descheemaeker, +32 495 81 18 81, kari.descheemaeker@vub.be

LK
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel