6 jaar onschuldig in de cel: Ahmadreza Djalali mag niet vergeten worden

6 jaar onschuldig in de cel: Ahmadreza Djalali mag niet vergeten worden

AMNESTY INTERNATIONAL PERSBERICHT

26 april 2022

Vandaag precies zes jaar geleden werd de Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali in Iran opgepakt. Hij werd beticht van spionage en ter dood veroordeeld voor het ‘verspreiden van corruptie op aarde’. Vandaag zit hij nog steeds vast zonder eerlijk proces en blijft het risico dat hij zal worden geëxecuteerd. Er zijn ernstige zorgen over zijn gezondheid. Amnesty International hernieuwt de oproep aan de Iraanse autoriteiten om hem onmiddellijk vrij te laten.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, benadrukt het belang om samen aandacht te blijven vragen voor de zaak van Dr. Djalali:

“Sinds 26 april 2016 gaan Ahmadreza Djalali en zijn familie door een absolute nachtmerrie. Zes jaar arbitrair in de gevangenis, zes jaar angst om te worden geëxecuteerd, zes jaar hoogst verwerpelijk onrecht. Zweden en België moeten de druk opvoeren en helpen om dit te stoppen. We blijven het herhalen: Iran moet Dr. Djalali onmiddellijk vrijlaten.”

Dr. Djalali kreeg na zijn arrestatie in 2016 geen toegang tot een advocaat, werd gedwongen tot ‘bekentenissen’ en werd ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces. Hij is gefolterd en zijn gezondheidstoestand is slecht. Bovendien mag hij sinds november 2020 niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat desituatievoor henhaastondraaglijkmaakt.

“Zes jaar zijn we ondertussen verder. Zes jaar! En nog steeds zit dr. Ahmadreza Djalali ten onrechte gevangen. Zijn gezondheidstoestand, fysiek en mentaal, is bijzonder verontrustend. Wij eisen zijn vrijlating en wij roepen ook iedereen op om voor zijn vrijlating te blijven ijveren. Zijn situatie belangt ons allen aan. Het is een aanslag tegen de wetenschap en het internationale samenwerkingsmodel waarop wetenschappelijke vooruitgang gestoeld is. Dat onderzoek, zeker in het geval van dr. Djalali die arts is, staat ten dienste van de hele samenleving”, aldus VUB-rector a.i. Jan Danckaert.

Achtergrond

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Amnesty International roept met aandrang op om wereldwijd zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het lot van Ahmadreza Djalali. België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap moeten Iran overtuigen om dr. Djalali vrij te laten. In afwachting van zijn vrijlating moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: hij moet contact krijgen met zijn gezin en de nodige medische zorgen krijgen.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Lees meer

Met vragen kan u terecht bij de persdienst van Amnesty International Vlaanderen op 0486 75 55 10.

Story image

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel