50 vrijwilligers vergroenen VUB en planten 150 bomen  

50 vrijwilligers vergroenen VUB en planten 150 bomen  

Voor het eerst ook boomplantactie in Jette 

Op 6 en 10 maart planten studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), samen met verschillende buurtbewoners, 150 bomen en struiken op de campussen in Etterbeek en Jette. De nieuwe aanplanting draagt bij aan de ecologische robuustheid en de ontwikkeling van koeltegebieden op de campussen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het open burgercollectief Bûûmplanters begeleidt de plantactie. 

In het kader van de groenblauwe visie van de VUB en het onderhoud van de campussen in Etterbeek en Jette steken 50 vrijwilligers de handen uit de mouwen om de campussen verder te vergroenen. Door bomen en struiken te planten en tegels te wippen, maken ze plaats voor meer natuur. In Etterbeek krijgt de Triomflaan een groene make-over, terwijl in Jette de ruimte tussen gebouwen D en C wordt aangepakt.  

Inheemse soorten voor een klimaatrobuuste campus  

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat initiatieven zoals boomplantacties een belangrijke rol spelen. Bomen zorgen voor schaduw, een koelere omgeving en trekken vogels, bijen en vlinders aan. Ze versterken bovendien de stedelijke biodiversiteit. 

“We planten bewust inheemse boom- en struiksoorten zoals sleedoorn, haagbeuk, hazelaar en sporkehout. Deze gemengde aanplanting is klimaatrobuust en draagt bij aan de stedelijke biodiversiteit, wat de kans vergroot dat ze droge zomers overleven. Sommige soorten, zoals sleedoorn, leveren bovendien bloemen en bessen voor insecten en vogels. De bessen kunnen zelfs verwerkt worden tot een heerlijke ‘sloe gin’ likeur.” vertelt VUB-bioloog Bram Vanschoenwinkel. 

Open en groen 

De Vrije Universiteit Brussel is een stedelijk geëngageerde universiteit. Om de band met de gemeenschap en de stad te versterken en verbondenheid te creëren, hanteert ze een open campus-principe. Dat de gemeenschap zich samen inzet om de campus te vergroenen, stemt VUB-rector Jan Danckaert dan ook dankbaar. 

“Onze community draagt de universiteit duidelijk een warm hart toe. Studenten, personeel en omwonenden tonen hun engagement om van de VUB een aangename en gezonde leefomgeving te maken. Extra groen maakt de omgeving niet alleen mooier en koeler, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van onze planeet. Dit soort initiatieven stemt mij hoopvol voor de toekomst.” 

Groenblauwe toekomstvisie 

De VUB-campussen hebben een grote ecologische waarde dankzij zeldzame planten- en diersoorten. Ze verhogen de levenskwaliteit van iedereen die er studeert, werkt en leeft. Ze helpen bovendien om fijnstof op te vangen, verminderen geluidsoverlast en vormen een natuurlijke koeltebuffer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Om deze ecologische leefomgeving te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, heeft de VUB een groenblauwe toekomstvisie ontwikkeld. Slimme maatregelen moeten het groen op de campus robuuster en toekomstbestendig maken. Terreinen worden aangepast gemaaid, gazons worden omgevormd tot graslanden en streekeigen, vruchtbare plantensoorten krijgen de voorkeur. Duurzaam waterbeheer helpt terugkerende droogte te bestrijden door regenwater op te vangen in natuurlijke waterreservoirs zoals wadi’s en moerassen, zodat het later hergebruikt kan worden. 

Foto's © Jurgen Darras

 

 

 

 


Meer info 

  • Prof. Bram Vanschoenwinkel (Biologie): 0485 50 78 19 
  • Jurgen Darras (INFRA):  Jurgen.Darras@vub.be 
  • Open burgercollectief Bûûmplanters: www.buumplanters.be  

 

 

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel