Zestigtal vrijwilligers planten 120 bomen op VUB

Zestigtal vrijwilligers planten 120 bomen op VUB

Woensdag 22 februari 2023 – Studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) plantten, samen met verschillende buurtbewoners, 120 bomen aan de Triomflaan in Elsene. De nieuwe aanplanting met diverse inheemse boomsoorten moet uitgroeien tot groene bufferzone tussen stadsverkeer en universiteitssite. Tegelijkertijd bouwt de vergroening mee aan de robuustheid van het koeltegebied dat de campus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormt. Het open burgercollectief Bûûmplanters begeleidde de plantactie in het kader van een duurzame samenwerking met Colruyt Group.

Vele groene vingers maken licht werk. In een uur klaarden ze de klus.

“Diverse inheemse soorten als sleedoorn, lijsterbes, haagbeuk, hazelaar en sporkehout, werden gemengd aangeplant. Dit verhoogt de kans dat ze droge zomers overleven. We kiezen bewust voor soorten van hier om lokale ecosystemen te versterken. Ze produceren vruchten en zaden die gegeten kunnen worden door heel wat andere inheemse soorten. Dat is niet, of veel minder het geval met uitheemse soorten die soms kunnen uitgroeien tot echte plagen”, zegt VUB-bioloog Bram Vanschoenwinkel.

De vzw Bûûmplanters werd door het Brusselse en Vlaamse gewest aangesteld om, met steun van de Colruyt Group, de klimaatresistentie in de hoofdstad te verhogen. Klanten van winkels van de Colruyt Group kunnen punten verdienen met de Xtra-app en die inzetten voor diverse milieuprojecten, waaronder de projecten die begeleid worden door Bûûmplanters.

“Het is fantastisch om te zien dat ons duurzaam spaarprogramma voor concrete resultaten zorgt”, zegt Veerle Poppe, verantwoordelijke voor de Eco-score bij Colruyt Group.“Het grote enthousiasme van de VUB en haar community geeft ons vertrouwen in de toekomst. Het is duidelijk dat een groenere omgeving voor de studenten, personeelsleden en buurtbewoners van belang is, iets dat wij maar al te graag ondersteunen”.

Zoet erfgoed

Weldra vindt er nog een andere vergroeningsactie plaats op de campus, opnieuw in samenwerking met Bûûmplanters.

Onze bestaande boomgaard tussen gebouw T en I op de campus, krijgt er een tiental nieuwe unieke halfstam fruitbomen bij. Uniek omdat ze deel uitmaken van een project van Bûûmplanters om een 19de-eeuwse fruitbomencollectie terug tot leven wekken. Het gaat om verschillende perensoorten (Virgouleuse, Fondante des bois, Marquise en Royale d’hiver), appelsoorten (Bosdorfer, Reinette grise de champagne, Reinette des carmes, Malingre en Grain d’or) en de pruimsoort Saint-Cathérine. Op die manier dragen we bij aan de instandhouding van oude inheemse rassen en kunnen we ons laten verrassen door vergeten smaken. Deze appels smaken bijvoorbeeld heel anders dan een doorsnee Jonagold of Pink Lady.”, vervolgt Vanschoenwinkel.

Open en groen

De Vrije Universiteit Brussel is een stedelijk geëngageerde universiteit. Om bruggen te bouwen met ​ haar gemeenschap en de stad en om verbondenheid te creëren, hanteert ze een open campus-principe. Dat studenten, personeel en omwonenden voor dit project samen de handen uit de mouwen steken, vindt VUB-rector ad interim Hugo Thienpont dan ook een goede zaak:

“Het toont dat de community ons een warm hart toedraagt. Dat studenten en personeel maar ook omwonenden en bezoekers, zich welkom voelen op onze groene campus. Dat ze er alles aan willen doen om van onze universiteit een plek te maken waar het aangenaam vertoeven is want extra groen maakt de omgeving gezonder, mooier, koeler. Tegelijkertijd toont het ook hun engagement om te werken aan de toekomstbestendigheid van onze planeet. Wij zijn iedereen die hieraan bijdroeg dan ook heel dankbaar”.

Groenblauwe toekomstvisie

De VUB-campussen hebben een grote potentiële natuurwaarde met zeldzame planten- en diersoorten. Ze verhogen de levenskwaliteit voor iedereen die er studeert, werkt en leeft. Zo vangen ze fijn stof op, werken ze geluidswerend en vormen ze een koeltegebied in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Om deze ecologische leefomgeving te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatsverandering, werkte de universiteit aan een groenblauwe toekomstvisie. Slimme maatregelen moeten het groen op de campus robuuster en toekomstbestendig maken. Terreinen worden aangepast gemaaid, gazons worden omgevormd tot graslanden en streekeigen en vruchtbare plantensoorten krijgen de voorkeur. Duurzaam waterbeheer moet een antwoord bieden op het probleem van terugkerende droogte, waarbij regenwater wordt opgevangen in natuurlijke waterreservoirs zoals wadi’s en moerassen om later te hergebruiken.

Begin 2024 plant de universiteit een soortgelijk vergroeningsproject ter hoogte van de studentenhuizen op de Nieuwelaan en op haar campus in Jette. ​ ​

Foto's

 

Meer info

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel