VUB-zorgdagcentrum TOPAZ opent unieke expo met kunst door palliatieve patiënten

VUB-zorgdagcentrum TOPAZ opent unieke expo met kunst door palliatieve patiënten

“through art we care” toont resultaat van uniek pilootproject rond kunst in de zorg

Om na te gaan welke invloed kunst en zorg op elkaar hebben, lanceerde TOPAZ - het palliatief dagcentrum dat verbonden is aan de VUB en het UZ Brussel - het unieke project “IN/FINITY”. Hierbij nodigde ze verschillende kunstenaars om vanuit het centrum te werken. Het resultaat daarvan is te zien tijdens de expo “through art we care” die op 28 februari voorgesteld worden aan het grote publiek.

De voorbije 3 jaar werken in totaal 10 kunstenaars en artiesten in verschillende kunstdisciplines zoals dans, beeldende kunst en literatuur in residentie bij TOPAZ, opgericht door VUB-prof Wim Distelmans. Het gaat om Christian Bakalov, Jorge León, Naomi Kerkhove, Emi Kodama, Rudi Meulemans, ORACLE (Michel Yang, Justine Maxelon, Caroline Daish), Michael Schmid en Vera Tussing. Zij gingen in het kader van het IN/FINITY-project met patiënten in dialoog rond de (on)eindigheid van de mens en gingen samen creatief aan de slag. Met dit traject wilden de initiatiefnemers niet enkel nagaan hoe kunst kan bijdragen aan zorg, maar ook welk effect een zorgcontext heeft op het artistieke proces van kunstenaars.  

Expo en boekvoorstelling
Het resultaat van dit pilootproject wordt gebundeld onder “through art we care”, met onder meer de gelijknamige tentoonstelling in het Brusselse Gemeenschapscentrum De Markten die op 28 februari de deuren opent. Naast de kunstwerken die de artiesten in samenwerking met de patiënten tijdens hun verblijf creëerden, kunnen bezoekers er ook een reeks getuigenissen terugvinden. Tijdens de opening wordt ook het boek ‘through art we care’ aan het grote publiek voorgesteld waarin de werken en ervaring van zorgverleners en kunstenaars verzameld zijn.   

“Er ontstond tijdens IN/FINITY een boeiende synergie tussen kunstenaars en de patiënten die met elkaar in dialoog gingen en cocreëerden. Kunst was als het ware een katalysator om het moeilijke thema van de sterfelijkheid van de mens, dat voor de patiënten die TOPAZ bezoeken bijzonder dichtbij is, te behandelen.” vertelt Julie Rodeyns, die momenteel aan de VUB doctoraatsonderzoek voert naar het project.

IN/FINITY is een initiatief van palliatief en supportief dagcentrum TOPAZ, de Vrije Universiteit Brussel, Kaaitheater, De Markten, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, met de steun van het ‘Kunstendecreet’ van de Vlaamse Overheid.

Noot voor de pers: u bent uiteraard van harte welkom op de opening van de expo en boekvoorstelling op donderdag 28 februari vanaf 17u30 t.e.m. 21u30. Gelieve uw komst vooraf te bevestigen bij Sicco Wittermans, persrelaties VUB (sicco.wittermans@vub.be of 02/629 21 37).

Voor meer informatie, contacteer:
Julie Rodeyns
julie.rodeyns@vub.be
0473/74 39 17

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel