VUB organiseert debat over de toekomst van de Europese Unie

VUB organiseert debat over de toekomst van de Europese Unie

Donderdag 18 april om 19u – Gebouw I, aula 2.03, Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Maandag 15 april 2024 – In de laatste rechte lijn naar de Europese verkiezingen in juni, organiseert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een debat over de toekomst van de Europese Unie (EU). Vooraanstaande kopstukken uit de Europese politiek gaan in open dialoog met elkaar over klimaatverandering, internationale politiek, het belang van stemmen en andere relevante thema’s. Met het initiatief stimuleert de universiteit de Europese burgerzin van haar Belgische en internationale studenten door hen te informeren en aan te moedigen kritisch te reflecteren over het Europa waarin zij willen leven. Tegelijkertijd leren ze hoe ze hun democratische stem effectief kunnen laten gelden om positieve veranderingen teweeg te brengen in de wereld.

Hoe bepaalt onze stem bij de Europese verkiezingen de toekomst van de Europese democratie? Welke stappen zal de EU zetten om de klimaatcrisis aan te pakken? Welke houding moet de EU aannemen in een geopolitieke realiteit die Europa dwingt tot existentiële keuzes over oorlog en vrede? ​ Wat zijn de dagelijkse motivaties en acties van een Parlementariër, en hoe kan je als student meer betrokken zijn in die processen? Het zijn slechts enkele van de vragen die gesteld zullen worden tijdens het debat georganiseerd door het GreenTeam van de VUB.

Sprekers als Sophie in ’t Veld (VOLT), Gloria Ghéquière (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten), Hilde Vautmans (Open VLD), Saskia Bricmont (Groen) en Hendrik Theunissen (NVA) vertolken de standpunten van hun partij en blikken vooruit naar hoe de EU eruit zal zien na de verkiezingen.

Praktische informatie

Waar? Gebouw I, aula 2.03, Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Wanneer? 18 april

  • 18u30: Onthaal
  • 19u - 19u30: Toelichting over de Europese Unie en betaalde stages bij het Europees parlement
  • 19:30 - 20:30: Debat en vragenronde
  • 20:30 - 21:00: Netwerkmoment

Taal: Engels

Wij nodigen de pers graag uit om bij het debat aanwezig te zijn. Bent u graag van de partij? Gelieve te verwittigen via nathalie.vlaemynck@vub.be ​


Over het GreenTeam

Het GreenTeam zijn studenten die, samen met andere studenten, personeel en de diensten van de VUB, acties, campagnes en projecten opzetten om van de VUB een duurzame omgeving te maken en bij te dragen aan de realisatie van het VUB duurzaamheidsactieplan en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (de SDG’s).


De Wereld heeft je nodig

Het initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel