VUB-onderzoekster ontvangt eretitel van Commandeur in de Kroonorde

VUB-onderzoekster ontvangt eretitel van Commandeur in de Kroonorde

Vandaag, op de nationale feestdag, kent koning Filip de eretitel van Commandeur in de Kroonorde toe aan VUB-onderzoekster Damya Laoui voor haar baanbrekend onderzoek naar een vaccin tegen kanker.

Damya Laoui is werkzaam op de VUB-campus in Elsene en wordt internationaal geroemd voor haar onderzoek naar immunotherapieën die het immuunsysteem van patiënten versterken om kankercellen te bestrijden. Deze benadering leverde haar al tal van onderscheidingen op, waaronder de titel van 'Innovator under 35 Europe' door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de benoeming tot grootste wetenschapstalent van de Lage Landen door New Scientist.

Het onderzoek leidde tot veelbelovende doorbraken in de immunologie. Kankercellen kunnen andere bloedcellen in een tumor corrumperen, waardoor bijvoorbeeld witte bloedcellen naar de kanker ‘overlopen’ en de overige witte bloedcellen onderdrukken. Voorheen werd gedacht dat alle cellen in een tumor corrupt waren, inclusief de dendritische cellen. Deze cellen herkennen de kankercellen en activeren het immuunsysteem. Laoui toonde aan dat er twee soorten dendritische cellen zijn die niét corrupt worden. Deze ontdekking vormt de basis voor een potentieel vaccin, waarbij deze cellen geïsoleerd worden nadat de arts de tumor weghaalt, om zo uitzaaiingen op te sporen en indien nodig het immuunsysteem activeren.

© VUB/Saskia Vanderstichele
© VUB/Saskia Vanderstichele

 

 

 

 


Sam Jaspers
Sam Jaspers Woordvoerder a.i.

 

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel