VUB-onderzoekers dragen paars op Wereld Pancreaskanker Dag om bewustwording rond dodelijke ziekte te vergroten
Brussel, 21 november 2024 – Vandaag is het Wereld Pancreaskanker Dag. Onderzoekers van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) dragen paars om solidariteit te tonen en bewustwording te creëren rond deze agressieve ziekte. Tegelijkertijd biedt hun onderzoek hoop op betere diagnostiek en behandelingen.
Prof. Dr. Ilse Rooman: “Pancreaskanker zal binnen 5 tot 10 jaar naar verwachting de op één na dodelijkste vorm van kanker worden. Omdat het vaak pas laat wordt ontdekt, is de behandeling uiterst moeilijk. Bij LMMO-TORC (Laboratorium voor Medische en Moleculaire Oncologie) richten we ons op de biologie van deze kanker: van hoe het ontstaat tot hoe het groeit en uitzaait. Door deze mechanismen beter te begrijpen, hopen we vroegtijdige detectie en effectievere behandelingen mogelijk te maken.”
Het team van Prof. Dr. Rooman bestudeert niet alleen pancreaskankerweefsel maar ook de niet-aangetaste pancreas, om te begrijpen welke mechanismen er spelen in de kankerontwikkeling. Dit kan een groot verschil maken, omdat vroege detectie of interventie de kansen op overleving aanzienlijk verhoogt.
- Het team heeft in normaal pancreasweefsel een celtype geïdentificeerd dat eigenschappen deelt met de meest agressieve vormen van pancreaskanker. Dit celtype werd eerder over het hoofd gezien en vormt een potentiële sleutel om de verschillende tumortypes beter te begrijpen en naderhand te behandelen.
- Onderzoekers zijn bezig een mechanisme bloot te leggen dat mogelijk bijdraagt aan tumoruitzaaiing (metastase). Samen met chemici van de VUB (onder leiding van Prof. Dr. Steven Ballet) werken ze nu al aan een nieuw therapeutisch middel dat dit mechanisme kan beïnvloeden.
- Samenwerking met UZ Brussel en het ULB-Erasme ziekenhuis wordt het B-PACT (Brussels Pancreatic Cancer Team) opgericht, een multidisciplinair team dat zich richt op klinisch en wetenschappelijk onderzoek naar pancreaskanker.
Over LMMO-TORC
Het Laboratorium voor Medische en Moleculaire Oncologie (LMMO) bevindt zich op de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. LMMO maakt deel uit van de grote onderzoeksgroep Translational Oncology Research Centre (TORC), binnen de cluster ORC, waarin fundamentele, translationele en klinische onderzoekers van VUB en UZ Brussel nauw samenwerken.
Steun het onderzoek naar pancreaskanker