VUB-onderzoek wint internationale Frank Cass prijs 

VUB-onderzoek wint internationale Frank Cass prijs 

Artikel werpt licht op democratisering en politieke polarisatie

Een team van VUB-politicologen heeft de Frank Cass prijs voor het beste artikel van 2023 gewonnen. Kamil Bernaerts, Benjamin Blanckaert en Didier Caluwaerts zijn verbonden aan het departement Politieke Wetenschappen en de onderzoeksgroep DFUTURE (VUB Centre for Democratic Futures) en schreven samen het artikel ‘Institutional design and polarization. Do consensus democracies fare better in fighting polarization than majoritarian democracies?’. Het artikel verscheen in het vooraanstaande vaktijdschrift Democratization en leverde een belangrijke bijdrage aan het begrip van democratisering en politieke polarisatie. 

 De onderzoekers zijn zeer dankbaar voor deze erkenning:

“We voelen ons vereerd en trots dat ons werk internationale aandacht krijgt in de vorm van de Frank Cass Prize. Ons artikel benadrukt het belang van inclusieve politieke instellingen in deze tijd van diepe verdeeldheid. Deze prijs bevestigt de relevantie van ons onderzoek naar de impact van de organisatie van democratieën op polarisatie.” 

Het bekroonde artikel stelt dat hoewel politieke en maatschappelijke polarisatie toeneemt, dit niet in alle democratieën in dezelfde mate gebeurt. De onderzoekers ontdekten dat institutioneel design een significante invloed heeft op polarisatie. Landen met consensusdemocratieën, zoals die met evenredige vertegenwoordiging (PR) kiesstelsels, coalitieregeringen en federalisme, vertonen lagere niveaus van zowel idee-gebaseerde als identiteit-gebaseerde polarisatie. Dit bevestigt de hypothese dat consensusdemocratieën beter uitgerust zijn om met identiteit-gebaseerde polarisatie om te gaan, terwijl het effect op idee-gebaseerde polarisatie kleiner is. 

De jury, samengesteld uit vooraanstaande internationale academici, prees het artikel voor zijn betekenisvolle onderscheid tussen idee-gebaseerde en identiteit-gebaseerde polarisatie, het heldere theoretische kader dat verschillende soorten instellingen koppelt aan verschillende vormen van polarisatie, en de empirische analyse van 36 landen over de tijd. 

 Meer informatie over het bekroonde artikel en de Frank Cass prijs is terug te vinden via de volgende link. Het bekroonde artikel is hier te lezen.

vlnr: Kamil Bernaerts, Benjamin Blanckaert en Didier Caluwaerts (in volgorde van publicatie)
vlnr: Kamil Bernaerts, Benjamin Blanckaert en Didier Caluwaerts (in volgorde van publicatie)

Contactpersoon:  

Kamil Bernaerts (doctoraatsonderzoeker) 

kamil.bernaerts@vub.be 

+32 497 23 62 71 

Sam Jaspers
Sam Jaspers Woordvoerder a.i., perscontact wetenschap & onderzoek

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel