VUB kent eredoctoraten toe aan Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman

VUB kent eredoctoraten toe aan Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman

Uitreiking op 3 augustus tijdens Theater Aan Zee in Oostende

De Vrije Universiteit Brussel kent eredoctoraten toe aan de fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman. Ze krijgen de titel van Doctor Honoris Causa voor hun algemene maatschappelijke verdiensten. Dirk Braeckman zoekt de grenzen op in de fotografie. Hij geeft de vrijheid aan de kijker om te interpreteren:  een schitterende uitbeelding van de VUB-waarde dat de gedachten vrij zijn. Ook het vermogen van Stephan Vanfleteren om ons met licht en donker, wit en zwart, tot nadenken te stemmen en te beroeren, heeft voor de Vrije Universiteit Brussel met als kernspreuk ‘Scientia Vincere Tenebras’, een heel bijzondere betekenis.

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 3 augustus om 11 uur in Casino Kursaal in Oostende tijdens Theater Aan Zee. Journalisten die aanwezig willen zijn of een interview willen afnemen met de gelauwerden of rector Caroline Pauwels, kunnen dit melden bij de persrelaties van de VUB. In de bijlage vindt u de motivatie om Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman een eredoctoraat uit te reiken.

Vandaag 21 juni is de dag van de zonnewende. Het spel van licht en donker is een vast element in de werken van fotograaf Stephan Vanfleteren en van fotograaf, beeldenmaker en picturaal kunstenaar Dirk Braeckman.

VUB-rector Caroline Pauwels, die ook gast-curator voor Theater Aan Zee is. “Met deze eredoctoraten en met het partnerschap met Theater aan Zee tonen we ons als een verbonden organisatie en leggen we bewust de brug tussen wetenschap en kunst. Academici en kunstenaars werken immers beiden vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, vrijheid, creativiteit en kritisch denken. Dat bewijst het werk van fotografen zoals Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman.”

 

Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren is al dertig jaar actief als internationaal gewaardeerd fotograaf. Hij studeerde fotografie aan de LUCA School of Arts in Brussel, werkte van 1993 tot 2009 als freelance fotograaf voor De Morgen en is medeoprichter en artdirector van Uitgeverij Kannibaal/Hannibal. Sinds 2010 is hij gastdocent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent. Hij is gekend voor zijn zwart-witportretten en reportages in binnen- en buitenland. Zijn werk wordt gekenmerkt door soberheid en karakterfotografie. Vanfleteren drukt verlangen uit in zijn werk en hij stemt tot nadenken met licht en donker, wit en zwart. Hij verbindt heden en verleden, leven en dood, beton en natuur, verdriet en hoop, verslagenheid en veerkracht, eenzaamheid en samenhorigheid met als achtergrond de vier oerelementen: water, aarde, vuur en lucht. Elk van zijn initiatieven is voorafgegaan door nauwkeurige observatie en kritische analyse van het onderwerp en is geschraagd door authentieke humanistische waarden.

 

Dirk Braeckman

Dirk Braeckman is internationaal gewaardeerd en gerenommeerd als fotograaf, beeldenmaker (bv. Over the Edges in 2000) en picturaal kunstenaar die de raakvlakken en de kruisbestuiving met de andere kunstexpressies opzoekt. Hij studeerde van 1977 tot 1981 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1982 was hij samen met Carl De Keyzer medeoprichter van de Galerie XYZ in Gent. Tussen 1994 en 1997 was hij docent fotografie aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en in 1999 was hij lector aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Voormalig Vlaams minister Sven Gatz gaf Dirk Braeckman de opdracht om België te vertegenwoordigen op de 57e internationale kunsttentoonstelling La Biennale di Venezia van 13 mei tot 26 november 2017. Als een verkenner/eclaireur zoekt Braeckman de grenzen in de fotografie op. Hij verlegt ze en nodigt uit om de meerlagige betekenis van zijn kunst te exploreren. Braeckman nodigt ook uit om de eigen zoektocht aan te vatten en geeft de kijker de vrijheid om te interpreteren.

Gastvrouw Fien Sabbe verwelkomt na de officiële toekenning van de eredoctoraten schrijver Peter Verhelst en muzikanten Mauro Pawlowski en Brihang om de laureaten extra in de bloemetjes te zetten.

De uitreiking van de eredoctoraten is ook toegankelijk voor het publiek, mits reservering van een ticket (5 euro). Te verkrijgen op de website van TAZ vanaf 22 juni. VUB-ers en VUB-genodigden kunnen een bericht verwachten over hun gratis voucher. Na de uitreiking kan je (tot en met 8 augustus) een tentoonstelling van het werk van Dirk Braeckman bezoeken in de galerij Hertstraat 9. Werk van Stephan Vanfleteren is te zien op de ijslandvisserij tentoonstelling in de Venetiaanse gaanderijen.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel