VUB-ingenieursstudentes winnen prestigieuze CERA Award

Studenten geven kinderen met zware autismespectrumstoornis een stem dankzij innovatieve tool

Vrijdag 9 november 2018 — Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemans hebben een CERA Award ontvangen voor hun ‘Make it your choice’-tool die kinderen met een zware vorm van autismespectrumstoornis helpt om zichzelf uit te drukken zonder te spreken. Deze tool biedt zo een oplossing voor hun communicatiemoeilijkheden en werd ontworpen in samenwerking met vzw Parhélie. De CERA Award wordt ieder jaar uitgereikt aan studenten industrieel/burgerlijk ingenieur en technische bachelors die innovatieve oplossingen bedenken voor uitdagingen in socialprofitorganisaties.

“Make it your choice” is een soort afstandbediening met drie drukknoppen, die verbonden is met een computerscherm. Op dat scherm worden dan afbeeldingen getoond van bijvoorbeeld gerechten of liedjes. Door de knoppen te manipuleren kunnen jongeren met een autismespectrumstoornis  zappen tussen verschillende opties en eentje kiezen. Op die manier maken ze hun wensen kenbaar, zonder dat ze hiervoor verbaal hoeven te communiceren met de begeleiders. De tool is ontworpen zodat ook andere items zoals tv-programma’s kunnen toegevoegd worden.

“Jongeren met zware vormen van autismespectrumstoornis kunnen niet praten en kunnen vaak ook niet overweg met een gewoon toetsenbord en een computermuis. Hierdoor kunnen ze zich moeilijk begrijpbaar maken voor hun omgeving en dat zorgt voor strubbelingen. Onze tool biedt daar nu een oplossing voor en vergroot het comfort van de jongere en zijn begeleider.” vertellen Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemans.

Lokale opdrachtgever
De drie VUB-studentes ontwikkelden deze tool onder begeleiding van Prof. Bram Vanderborght en op vraag van Parhélie, een vzw uit Ukkel die kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis, psychose en neurose opvangt. “Make it your choice” wordt er na een half jaar intens gebruikt, en de studentes stelden ook een handleiding op waarmee ouders en begeleiders het toestel kunnen nabouwen. De handleiding is beschikbaar via de website Instructables.

Tine Weemaes - Dorien Schoofs - Helen Vervaeck
Bram Vanderborght Faculty of Applied Sciences - Department of Mechanical Engineering
Sicco Wittermans Woordvoerder at Persrelaties VUB