VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw

VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw

Op de campussen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) in Elsene bouwt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, het Learning and Innovation Center (LIC). Dit gebouw zal diverse leeromgevingen, van individuele studeerruimtes tot experimenteercentra, en hoogtechnologische apparatuur die de kennisuitwisseling ondersteunt aanbieden. Nu de werken hun einde naderen, krijgen de voogdijminister van Beliris, VUB-rector Jan Danckaert en ULB-rector Annemie Schaus een rondleiding op de werf.

Vlnr Minister Lalieux, ULB-rector Annemie Schaus en VUB-rector Jan Danckaert bij het werfbezoek aan het LIC. Foto Greetje Van Buggenhout
Vlnr Minister Lalieux, ULB-rector Annemie Schaus en VUB-rector Jan Danckaert bij het werfbezoek aan het LIC. Foto Greetje Van Buggenhout

Het eindresultaat is al goed te zien. De acht verdiepingen, waaronder een kelder, rijzen op achter een moderne vliesgevel waarbij grote raampartijen worden afgewisseld met champagnekleurige panelen. Aan de voorkant verbindt een rotonde de eerste verdieping via een brug met de hoger gelegen VUB-campus. Aan de overzijde werd al een gat gemaakt in gebouw F en zijn de werken in volle gang om de verbinding te maken. Een prachtig symbool voor de nauwe samenwerking tussen de ULB en VUB.

Panorama van het LIC, met links de campus van de VUB en rechts de ULB campus. Foto Greetje Van Buggenhout.
Panorama van het LIC, met links de campus van de VUB en rechts de ULB campus. Foto Greetje Van Buggenhout.

Ook binnen is het een en al bedrijvigheid: overal lopen arbeiders van Artes Roegiers af en aan voor het afwerken van muren, vloeren en plafonds, het installeren van de duizenden kabels om van het LIC een smartbuilding te maken, en dan zone per zone voorlopig opleveren. In de loop van juli zal het volledige gebouw klaar zijn en kan de VUB starten met het bemeubelen, installeren van computers en de verhuis van de bibliotheek.

Het LIC, ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum voor wetenschappers, experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Dankzij digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld.

Het universiteitsgebouw zal op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen en uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experimenteercentra voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen.

Verder is het een bijna-energieneutraal gebouw opgetrokken uit duurzame materialen en met een zeer compacte voetafdruk om het warmteverlies te beperken. Dankzij sensoren zal het energieverbruik worden geoptimaliseerd.

Het LIC zal met een totale oppervlakte van 9.000 m² plaats bieden aan duizend personen, waarvan tachtig procent studenten, tien procent academische staf en tien procent externe bezoekers. De opening van het gebouw is voorzien voor begin 2025.

Het totaal budget voor dit state-of-the-art gebouw is € 24.200.000, waarvan 87% betaald wordt door Beliris en 13% door de universiteiten.

 

Contact:

Kabinet minister Lalieux:

ULB: Valérie Bombaerts: +32 (0)2 650 25 34 presse@ulb.be

VUB: Koen Stein: +32 (0) 474 51 79 09 koen.stein@vub.be

Beliris: Elien De Swaef: +32 (0) 475 85 65 77 elien.deswaef@mobilit.fgov.be


Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel