VUB-duurzaamheidsverslag genomineerd voor award ‘Best impact Sustainability Report’

VUB-duurzaamheidsverslag genomineerd voor award ‘Best impact Sustainability Report’

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkte de afgelopen beleidsperiode hard aan duurzaamheid, gelijkheid en welzijn en presenteerde voor het eerst haar inspanningen, resultaten en voornemens in het rapport ‘Verslag aan de samenleving’. Dat verslag is genomineerd door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR-IRE) voor ‘Best impact Sustainability Report’ in de categorie ‘Andere organisaties’, samen met het rapport van Service Public de Wallonie. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens ‘the Awards for Best Belgian Sustainability reports’ op 28 november.

De VUB startte haar Verslag aan de samenleving op met als doel om alles wat er op de VUB rond duurzaamheid gebeurt samen te brengen en hierover te rapporteren. Duurzaamheid werd in de brede zin van het woord gedefinieerd: van ecologische duurzaamheid, over welzijn, tot inclusie en diversiteit. Het verslag rapporteert over de drie actieplannen: het duurzaamheidsactieplan, welzijnsactieplan en gelijkheidsplan. Die zijn telkens gelinkt aan doelen, KPI’s en enkele uitgelichte cases.

“Het is de bedoeling om het verslag tweejaarlijks uit te brengen en zo te rapporteren over de vooruitgang die de VUB maakt”, aldus Kato Thibaut, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij de VUB. “Op termijn is het de bedoeling om het verslag in lijn te brengen met de duurzaamheidsrapportagerichtlijnen van de EU (de CSRD).

De 2023 editie van ‘the Awards for Best Belgian Sustainability Reports’ telt meerdere categorieën die door een jury of een publiek beoordeeld worden. Voor ‘Best impact Sustainability Report’ in de categorie ‘Andere organisaties’ bepaalt het publiek wie de uiteindelijke winnaar wordt. De genomineerden stellen hun verslag kort voor en proberen het publiek zo te overtuigen. Voor de VUB neemt rector Jan Danckaert die rol op zich.

Ons Verslag aan de samenleving is een waardevol document”, zegt Danckaert. “Als urban engaged university zijn we verbonden met onze regio en zetten we ons in voor een betere wereld. Onder Caroline Pauwels lanceerde de VUB drie belangrijke focuspunten voor ons beleid: duurzaamheid, gelijkheid en welzijn. Die basis blijft ook in de toekomst behouden. We willen vooral stappen vooruit zetten. De transversale beleidslijnen duurzaamheid, gelijkheid en welzijn zijn de afgelopen jaren opgestart in een tijdelijke projectvorm. Door ze in ons reguliere beleid te verankeren, willen we ze permanent in onze werking opnemen”.

Praktische informatie

28 november 2023
​BNP Paribas Brussel (hoofdkantoor)

16u tot 18u45

Perscontacten

Kato Thibaut, Beleidsmedewerker Duurzaamheid VUB
kato.thibaut@vub.be
​0474 02 34 10

Lisa Wouters
lisa.wouters@vub.be
​0499 41 80 15

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 


 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel