VUB-chemicus bootst natuurlijk eiwit na om geneesmiddelenontwikkeling te versnellen

VUB-chemicus bootst natuurlijk eiwit na om geneesmiddelenontwikkeling te versnellen

Prof. Steven Ballet kreeg de 2023 Evotec Award for Excellence in Molecular Design

Professor Steven Ballet, hoofd van de Onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) van de Vrije Universiteit Brussel, ontving de internationale Evotec prijs voor Excellentie in Moleculair Design van de Franse Société de Chimie Thérapeutique (SCT). Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een generisch toolmolecule dat toelaat geneesmiddelontwikkeling te versnellen. Bij deze techniek worden natuurlijk eiwitten nagebootst. "We hopen zo een stap verder te zetten in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor bijvoorbeeld cardiovasculaire ziektes en pijn", zegt prof. Ballet.

Geneesmiddelen werken vaak in op receptoren die zich in de cel bevinden. Ballet en zijn collega’s ontwikkelden toolmoleculen die toelaten om de dynamische receptoren van een cel te bevriezen in een toegankelijkere vorm. "De ontwikkelde tools zijn geen voorloper van geneesmiddelen maar chemische verbindingen die toelaten om gemakkelijker geneesmiddelkandidaten te vinden", zegt Ballet. "Je moet je eigenlijk inbeelden dat er ter hoogte van het celmembraan, langs de buitenzijde, een mogelijkheid is voor geneesmiddelen om te binden met de cel. Nadat ze binden, geven ze bepaalde informatie door aan de cel wat uiteindelijk leidt tot een therapeutisch effect. Wij hebben verbindingen ontwikkeld, helix-peptiden, die ervoor zorgen dat de membraanreceptoren in een actieve vorm bevroren worden en zo meer receptief zijn voor actieve geneesmiddelprecursoren. Als men die voorlopers van geneesmiddelen sneller vindt, dan vindt men ook de uiteindelijke geneesmiddelen sneller. Ons werk focust op G proteïne-gekoppelde receptoren (GPCR’s), de belangrijkste klasse van therapeutisch uit te buiten doelwitten in ons lichaam. Door het natuurlijk G eiwit na te bootsen met de helix-peptiden, zijn we in staat om de technologie op een generische manier los te laten op tal van GPCR’s die relevant zijn voor een breed scala van ziektebeelden. Dan hebben we het over ziektes als astma, hoge bloeddruk maar ook de Ziekte van Parkinson of depressie. Met dit werk hebben we een schakel in de ontwikkeling van geneesmiddelen significant versterkt."

Het gaat volgens Ballet om een sterk VUB verhaal. "We hebben samengewerkt met Confo Therapeutics, een spin-off van de VUB", zegt Ballet. "Zij baseren zich op Nanobodies, verkleinde antilichamen, waarvoor men per receptortype een ontwikkelingsproces moet doorlopen. Door te focussen op het natuurlijke G proteïne hebben we samen met Confo een meer generische tool kunnen ontwikkelen." Evotec SE, het bedrijf dat de prijs uitreikt, is een beursgenoteerd bedrijf voor het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen uit Duitsland. "Als zo een bedrijf, samen met de medicinale chemie gemeenschap ons onderzoek oppikt, is dat een teken dat ze de meerwaarde ervan inzien. Naast de academische erkenning via een publicatie in Angewandte Chemie, een vooraanstaand wetenschapstijdschrift, is ook de erkenning van de industrie erg belangrijk. Ze zien in dat deze tools zeer nuttig zullen zijn in de praktijk."

Meer info

Prof. Steven Ballet: 02/6293292

Prof. Steven Ballet
Prof. Steven Ballet
Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel