Universitair Tandheelkundig Centrum VUB neemt gerenoveerd fantoomlab in gebruik

Universitair Tandheelkundig Centrum VUB neemt gerenoveerd fantoomlab in gebruik

Donderdag 8 juni 2023 - Het Universitair Tandheelkundig Centrum van de Vrije Universiteit Brussel (UTC VUB) neemt haar nieuwe fantoomlab in gebruik. Het gerenoveerde vaardigheidscentrum, uitgerust met achttien tandheelkundige behandeleenheden, bootst zo nauwkeurig mogelijk de omstandigheden in de klinische praktijk na. De ruimte zal dienstdoen als cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde.

Naast een theoretische opleiding moeten tandartsen en specialisten ook een brede waaier aan praktische vaardigheden onder de knie krijgen. In de Brusselse regio is er een groeiende nood aan tandheelkundige opleidingsfaciliteiten en goed uitgeruste praktijkruimten. Door het vernieuwde fantoomlab van het UTC aan te bieden als cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde, speelt de VUB in op die noden.

“Het fantoomlab kreeg een grondige opknapbeurt” zegt Dirk Devroey,VUB-professor en decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie. “We investeerden in achttien nieuwe oefenunits. De behandeleenheden, uitgerust met tandheelkundige apparatuur, laten cursisten toe om hun theoretische kennis om te zetten naar de praktijk. In een veilige en georganiseerde omgeving laten we hen oefenen op koppen, zodat ze hun manuele vaardigheden kunnen aanscherpen. Daarnaast werken er heel wat ervaren tandartsen en specialisten in het UTC van de VUB. Die schat aan kennis, in combinatie met het nieuwe fantoomlab, maakt dat we mee de tandartsen van de toekomst helpen vormen.”
“Dankzij de renovatie van het fantoomlab kunnen we opnieuw postacademische vormingen aanbieden op de VUB Health Campus in Jette” , zegt Inge Cornillie, Algemeen Manager van het UTC. “We kijken uit naar boeiende samenwerkingen rond die vormingen met zowel academische als professionele partners.”

Wat vinden de tandarts-specialisten van het UTC er zelf van?

'Wat ons uniek maakt, is dat we een universitair opleidingscentrum hebben dat kan gebruikt worden door de privé’, zegt Mathieu Van Dael, hoofd Endodontie in het UTC. ‘Andere universiteiten hebben daar geen ruimte voor, omdat hun labo’s gebruikt worden door studenten. Bovendien kom je ze zelden zo uitgebreid tegen: met een auditorium en achttien plaatsen. Dat is het maximum. Als lesgever is het moeilijk om praktijkles te geven aan meer mensen. Een ander sterk punt is de centrale ligging. Ons opleidingscentrum ligt vlak bij de ring en is vanuit Leuven, Antwerpen, Gent en zelfs Wallonië gemakkelijk te bereiken.”

Voor en na

Het oude fantoomlab van het UTC VUB moest gerenoveerd worden om tegemoet te komen aan de noden van een hedendaagse tandheelkundige opleidingsfaciliteit voor postacademische vormingen. Duurzame keuzes moesten de investeringen haalbaar maken.

Door de energiecrisis en het feit dat VUB zelf geen opleiding Tandheelkunde aanbiedt, waren we beperkt qua financiële middelen. Elke keuze moest bewust, duurzaam en budgetvriendelijk zijn. We stripten het oude laboratorium en verwijderden behandeleenheden en meubilair omdat die aan vervanging toe waren.’ ​ vertelt Cornillie. ‘We zorgden voor volledig nieuwe plafonds met ledverlichting, een nieuwe vloer en nutsvoorzieningen. We voerden schilderwerken uit. Daarnaast ​ investeerden we in achttien nieuwe tandheelkundige behandeleenheden. Om de kostprijs te drukken, recycleerden we de oude fantoomkoppen en het bureau vooraan in de cursusruimte. Binnenkort verwelkomen we ook nog een nieuwe smartscreen en camera, zodat de lesgever live kan streamen wanneer hij bepaalde tandheelkundige behandelingen uitvoert. Dat laat toe om in de toekomst ook online cursussen te organiseren.’

In mei 2022 werd het concept voor het nieuwe fantoomlab goedgekeurd. In februari 2023 startten de eigenlijke werken. Ze namen in totaal drie maanden in beslag.

Voor:

Na:

Meer info

  • Inge Cornillie, algemeen manager UTC VUB: ​ 0473 27 23 61
Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel