UGent, VUB en UAntwerpen lanceren nieuwe opleiding in kader van levenslang leren

UGent, VUB en UAntwerpen lanceren nieuwe opleiding in kader van levenslang leren

Het ABC van 5G: een snelcursus over snelle telecommunicatie

Woensdag 24 januari 2024 - Bedrijfsleiders en managers wegwijs maken in de wereld van 5G-technologie. Dat is het doel van The ABC of 5G. Technical, Business and Regulation Perspectives, een nieuwe opleiding aangeboden door UGent, Vrije Universiteit Brussel (VUB) en UAntwerpen. Drie dagen lang verdiepen studenten zich in alle facetten van de technologie.

Op steeds meer plaatsen in ons land wordt 5G uitgerold. De vijfde generatie in mobiele netwerken luidt een nieuw tijdperk in op het vlak van telecommunicatie. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om nog sneller online te surfen op je smartphone. Die verbetering is niet alleen goed nieuws voor de consument, ook voor bedrijven openen er heel wat deuren. 5G overtroeft zijn voorganger namelijk niet alleen met hogere up- en downloadsnelheden, ook worden andere toepassingen met veel meer devices of veel kleinere vertragingen mogelijk. Daardoor is het mobiel netwerk beter bereikbaar en geraakt het minder snel overbelast.

​Om de technologie zo goed mogelijk in te zetten binnen een organisatie, is uiteraard een goede basiskennis vereist. Aan die nood komen UGent, VUB en UAntwerpen tegemoet met een nieuwe – Engelstalige – opleiding: The ABC of 5G. Technical, Business and Regulation Perspectives. Drie dagen lang worden de deelnemers ondergedompeld in de wereld van 5G aan de hand van boeiende lezingen, casestudies en interactieve discussies.

Multidisciplinair

De uitgebreide cursus wil de studenten handvaten aanreiken om 5G optimaal in te zetten binnen een organisatie. In de praktijk komt daar namelijk heel wat bij kijken. Het uitrollen van de nieuwe technologie binnen een onderneming is niet alleen een technisch vraagstuk, maar heeft ook economische gevolgen. Daarnaast is er ook regelgeving waaraan organisaties zijn gebonden. Door de kennis van drie universiteiten te bundelen in één opleiding, kunnen de deelnemers problemen en uitdagingen langs verschillende invalshoeken benaderen. Zo kunnen ze goed geïnformeerde beslissingen nemen om succesvol 5G-oplossingen te integreren.

"De samenwerking van gerenommeerde experts op het vlak van verschillende 5G-gebieden zoals radio, core, edge en cloud computing, regelgeving en techno-economische implicaties heeft een veelomvattende cursus opgeleverd”, vertelt prof. Johann Marquez-Barja (UAntwerpen). “Deze opleiding verzamelt al die informatie in één bijscholing. Deelnemers hebben daardoor toegang tot alle nodige gegevens, vaardigheden en kennis om hun organisaties klaar te stomen voor succes in het tijdperk van 5G."


Levenslang leren

The ABC of 5G is de nieuwste opleiding binnen het aanbod van de Nova Academy, een initiatief van UAntwerpen, UGent en VUB. Het doel? Het levenslang leren in Vlaanderen versterken onder het motto “Bringing Learning to (your) life”.

Sinds 2021 biedt Nova Academy een waaier van kort- en langlopende opleidingen aan, van lezingen over korte cursussen (microcredentials) tot postgraduaten. Het platform wil alumni en burgers blijvend meenemen in ontwikkelingen binnen hun domein en hen nieuwe domeinen laten ontdekken, om zo bij te dragen aan de noden van de maatschappij.

Meer info

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel