Spread Stories, Not The Virus

Spread Stories, Not The Virus

Studenten van de VUB master 4CITIES verzamelen lockdown verhalen uit de hele wereld

Een internationale groep van 12 studenten van de VUB Master 4Cities, een multidisciplinaire opleiding urbanisme in Brussel, Wenen, Madrid en Kopenhagen hebben een platform opgericht waarin burgers hun verhalen en reflecties over hun veranderde steden met elkaar kunnen delen. 

“Van een dag op de ander werden onze universiteiten gesloten en gingen onze steden in lockdown. Als urbanisten raakten we geïntrigeerd door de nieuwe stedelijke omstandigheden die zich nu voordoen te midden van deze wereldwijde crisis. We besloten deze periode van zelfquarantaine te wijden aan het verzamelen en verspreiden van verhalen over steden en burgers over de hele wereld. In plaats van de dystopische beelden van verlaten straten die de media-aandacht domineren te herhalen, willen we een platform bieden voor burgers om hun ervaringen en reflecties in hun steden over lockdown te delen,” zo vertelt Job Zomerplaag, een van de initiatiefnemers en student van de VUB Master 4Cities. 

De website www.spreadstoriesnotthevirus.com werd 16 maart gelanceerd, gevolgd door social media accounts op Facebook, Twitter en Instagram en kreeg binnen 10 dagen al 85 verhalen binnen, in het Engels maar ook vaak in een andere taal, want dat kan allemaal. De verhalen komen uit de hele wereld, zoals bv het verhaal van de vroedvrouw uit in Noord-Italië, die in een ziekenhuis - te midden van de coronapatiënten - nieuw leven op de wereld bracht. Of het verhaal van de Duitse theoloog die quarantainetips deelt op basis van zijn kloosterervaringen. Of de tekening gemaakt door een Syrische architectuurstudente uit Damascus. 

Zomerplaag: “Onze nieuwsgierigheid naar de nieuwe levensomstandigheden in de steden werd beantwoord door een koor van stemmen die ons verraste en ontroerde. De verhalen bieden bijzondere inzichten op de soort stad die ontstaat wanneer mensen op afstand moeten gaan en gedwongen thuis moeten blijven.” De groep studenten zal de komende weken verder gaan met het verzamelen van verhalen, en zal ondertussen ook reflecteren over hoe deze verzameling een inzicht geeft op de huidige toestanden in onze steden, maar ook welke lessen hieruit getrokken kunnen worden voor een post-corona samenleving.

Het team achter Spread Stories, Not The Virus bestaat uit studenten en afgestudeerden van de 4CITIES Erasmus Mundus masteropleiding Urban Studies. 

 

Contact:

Job Zomerplaag, student VUB-Master in Stedelijke Wetenschappen

+31 6 1111 7521 

job.zomerplaag@gmail.com

www.spreadstoriesnotthevirus.com 

 

 

WE ES
Contacteer ons
Job Zomerplaag student VUB Master 4Cities
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Job Zomerplaag student VUB Master 4Cities
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel