Seks in tijden van corona: virtueel samen in bad

Seks in tijden van corona: virtueel samen in bad

Tips van VUB-relatietherapeut Bert Van Puyenbroeck

De lockdown-maatregelen zijn volgens VUB-relatietherapeut en seksuoloog Bert Van Puyenbroeck een uitgelezen moment om aan zelfreflectie te doen, om na te denken over wat we echt belangrijk vinden in ons leven. Dat is zeker ook zo op relationeel en seksueel vlak.

Relatietherapeut en seksuoloog Bert Van Puyenbroeck is als docent verbonden aan de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en als onderzoeker werkzaam aan de onderzoeksgroep Mental Health and Wellbeing. Hij spitst zich in zijn onderzoek toe op familierelaties, identiteit en seksualiteit: “Deze uitzonderlijke periode is het uitgelezen moment om in onze tuin te werken, samen een picknick te houden en tot rust te komen. Maar het vertoeven buiten onze comfortzone in deze quarantaineperiode kan ons ook prikkelen om zaken anders aan te pakken en nieuwe ideeën te verkennen, ook op seksueel gebied.” 

De 5 tips van Bert Van Puyenbroeck 

Neem tijd voor introspectie 
Keer je naar binnen nu we niet naar buiten mógen gaan. Deze periode is het uitgelezen moment in je leven om, weg van de drukte en hectische routines, aan zelfreflectie te doen. Wat vind ik nu écht belangrijk? Wat wil ik op relationeel en seksueel vlak in mijn leven meer plaats geven? Trek tijd uit om echt tot jezelf te komen, om daarna weer met de nodige zelfkennis bij elkaar te komen. 

Breek het taboe op zelfbevrediging 
Masturbatie is een onderwerp dat ook binnen koppels nog al te vaak in de taboesfeer blijft. Dit is hét moment om dit onderwerp te bespreken met je partner. Zeker nu mensen die niet samenwonen met hun partner geen seks mogen hebben, is zelfbevrediging zowat de enige mogelijke seksuele activiteit. Het is bovendien goed om je stress te ontladen. 

Experimenteer met sociale media
Waarom WhatsApp, FaceTime en Skype niet creatief aanwenden om je partner te prikkelen? Zeker als je niet samenwoont, kan dit grappig en leuk zijn. Ga eens virtueel samen in bad. Stel elkaar drie vragen over je erotische voorkeuren. Schrijf samen aan een erotisch verhaal. Alleszins, weet dat deze periode van quarantaine ook weer voorbijgaat. Er komt een moment waarop we elkaar opnieuw mogen aanraken, zoenen en vrijen. Je komt dan graag samen geïnspireerd uit deze periode. 

Gebruik sociale media waar ze voor dienen: om sociaal contact te houden 
Wat op dit moment belangrijk is, is physical distancing, maar sociaal contact kunnen we best volop onderhouden. Benut daarom de vele mogelijkheden van sociale media om verbonden te blijven met je vrienden, je lief, de mensen waar je om geeft … 

Laat je niet regeren door angst 
Het gevaar is reëel, maar laat angst niet je keuze zijn om hier mee om te gaan. Aan elke wolk zit een zilveren randje, en ook deze situatie biedt nog altijd kansen. Kom tot rust en kijk wat er nog lukt. Welke mogelijkheden aan creativiteit heb je wel nog? Wat kan je allemaal doen om je dagelijkse leven betekenisvol in te vullen? En: ook niets doen, is soms heel veel doen.

PE
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel