Primeur: VUB richt bacheloropleiding “Wiskunde en Data Science” in

Primeur: VUB richt bacheloropleiding “Wiskunde en Data Science” in

Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten aan de Vrije Universiteit Brussel kiezen voor een gloednieuwe Bacheloropleiding Wiskunde. De VUB is daarmee de eerste universiteit in Vlaanderen die data science in haar wiskunde opleiding opneemt. Met dit initiatief wil ze een antwoord bieden op de stijgende vraag naar STEM-profielen, meer bepaald wiskundigen en data­specialisten, die vandaag bijzonder gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Dat maakt de universiteit vandaag bekend tijdens haar jaarlijkse congres “The Beautiful Impact of Mathematics in Society". “De VUB wil met haar onderwijs blijven inspelen op de actuele noden van onze maatschappij. Zulke voortrekkersrol speelden we 40 jaar geleden ook al met de opleiding computer­wetenschappen. Met dit nieuwe traject hopen we dat te herhalen,” aldus vicerector onder­wijs- en studentenbeleid Jan Danckaert. Al vanaf dit academiejaar kunnen de studenten de wiskundige aspecten van data science opnemen in hun curriculum. 

Voor deze richting wordt data science geïntegreerd in de bestaande bachelor Wiskunde. Het ver­plichte curriculum omvat daarom naast wiskunde (voor data science) ook fysica en elementen uit de computerwetenschappen zoals machine learning en artificiële intelligentie, die belangrijk zijn in het toepassingsgebied van data science. Daarnaast kunnen de studenten kiezen uit een brede waaier keuzevakken in deze domeinen, digital health en onderwijs om zich zo verder te specialiseren.

Data science opnemen in de wiskunde-opleiding is broodnodig voor de toekomst, licht wiskunde professor Ann Dooms toe: “Er wordt vandaag ontzettend veel data gegenereerd. Al die informatie opslaan, verwerken en ana­lyseren vormt een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Dat is waar data scientists zich mee bezig­houden, maar daar zijn er vandaag nog veel te weinig van. Daar willen we met de opleiding iets aan doen. Omdat veel van de methodes die gebruikt worden binnen data science steunen op een aantal funda­mentele gebieden uit de wiskunde zoals analyse, algebra, statistiek en de basis vormen voor AI en machine learning in het bijzonder, kiezen we bewust om die verschillende disciplines te integreren in één opleiding. Bovendien ligt wiskunde aan de basis van veel hedendaagse concrete toepassingen en technologieën. Denk maar aan 3D modellen, medische beeldverwerking en quantum computing, voor­beelden die  toegelicht worden op de derde editie van de conferentie The Beautiful Impact of Mathematics in Society. Wiskunde is nog nooit zo springlevend geweest en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen”.

Internationale samenwerking
Voor de oprichting van deze unieke opleiding in Vlaanderen werkt de VUB, in het kader van het Eutopia netwerk, overigens nauw samen met de Université de Cergy-Pontoise in Parijs. Die biedt al sinds vorig jaar een opleiding data science aan­. In het kader van die samenwerking kunnen VUB-studenten aan het einde van hun bachelor­opleiding aansluiten bij het vierde en laatste jaar van de opleiding in Parijs.

De bachelor “Wiskunde en Data Science” gaat aan de VUB officieel van start in september 2020.  Dit academiejaar worden de wiskundige aspecten van data science wel al opgenomen in het curriculum.  

Contacteer ons
Prof. Mark Sioen Opleidingsvoorzitter
Ann Dooms
Ann Dooms Professor wiskunde, Vrije Universiteit Brussel
Prof. Mark Sioen Opleidingsvoorzitter
Ann Dooms
Ann Dooms Professor wiskunde, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel