Persuitnodiging - Inauguratie academisch centrum in hartje Usquare.brussels: VUB en ULB breiden uit met prachtig gerenoveerde voormalige kazerne

Persuitnodiging - Inauguratie academisch centrum in hartje Usquare.brussels: VUB en ULB breiden uit met prachtig gerenoveerde voormalige kazerne

Donderdag 15 februari, 11u30 – Kroonlaan 227, 1050 Elsene

Story image

Vrijdag 9 februari 2024 - Op donderdag 15 februari stellen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) hun nieuwe internationale onderzoekscentrum voor tijdens een officiële inhuldigingsceremonie. Het centrum bevindt zich in het imposante hoofdgebouw van het project Usquare.brussels en richt zich op onderzoek naar duurzame ontwikkeling, onderwijs, kennisverspreiding, ondernemerschap en innovatie. Beide universiteiten zien het initiatief als een middel om hun stedelijk engagement te versterken en een brug te slaan tussen de academische wereld en de stad en haar inwoners.

Na bijna twee jaar zijn de werken aan het indrukwekkende hoofdgebouw van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne eindelijk helemaal klaar. Zes gebouwen aan de voorkant van de Generaal Jacqueslaan werden omgevormd tot een academisch centrum dat in gemeenschappelijk beheer is van de VUB en de ULB. Verschillende transdisciplinaire onderzoeksgroepen waaronder het Brussels Institute for Advanced Studies en het onderzoekscentrum voor stedelijke en sociaal-ecologische transformaties, zullen er hun intrek nemen.

Ondertussen zijn ook de andere werken aan de Usquare.brussels site nog volop aan de gang. Tegen eind 2028 moet de oude rijkswachtsite omgetoverd zijn tot een open, diverse en levendige universiteitswijk, verbonden met de stad.

11u30 - Onthaal

12u - Persconferentie

  • Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Karine Lalieux, Minister belast met Beliris
  • Jan Danckaert, rector VUB, en Annemie Schaus, rector ULB
  • Younous Omarjee, Voorzitter van de Commissie Regionale Ontwikkeling van het Europees Parlement
  • Théodora Flikas, FEDER
  • Gilles Delforge, directeur van het SAU-MSI

12u30 - Rondleiding voor journalisten in het volledig gerestaureerde en gerenoveerde hoofdgebouw


Wij nodigen de pers graag uit om de inauguratie van het nieuwe academisch centrum bij te wonen. Bent u graag van de partij ? Gelieve in te schrijven via deze link.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel