Onderzoekers en docenten van Vrije Universiteit Brussel nemen deel aan Dag van de Wetenschap

Onderzoekers en docenten van Vrije Universiteit Brussel nemen deel aan Dag van de Wetenschap

Wetenschapsfestival Brussel schaart zich achter Rode Duivels en zet extra in op voetbal

Na twee digitale edities zakken opnieuw een honderdtal onderzoekers en docenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Brusselse hogescholen af naar Muntpunt voor het Wetenschapsfestival Brussel naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap. Op 27 november staan een vijftigtal wetenschapsactiviteiten en een special rond het WK voetbal in Qatar op het programma.

Wie interesse heeft in wetenschappen maar toch geen minuut van de Rode Duivels wil missen, kan tijdens het Wetenschapsfestival Brussel om 14 uur de wedstrijd België-Marokko volgen, met commentaar door Wilfried Mostinckx. Hij is sportverslaggever en coördinator van de master in de Journalistiek (radio en tv) aan de Vrije Universiteit van Brussel. De deelnemende wetenschappers en docenten geven bovendien korte blitz-interviews over hun (voetbal)onderzoek.

Wetenschap en voetbal?

Er zijn verschillende manieren waarop de match tussen wetenschap en voetbal tijdens het Wetenschapsfestival realiteit wordt. Zo voorspellen onderzoekers met ‘parallel computing’ de winnaar van het WK. Daarnaast kan je binnenkijken in het lichaam van een voetballer en op zoek gaan naar typische voetbalblessures, trappen de deelnemers zelf een bal en voorspellen ze aan de hand van machine learning algoritme of de volgende uithaal raak is, en ontdekken de deelnemers wat de gevolgen zijn van mentale en fysieke vermoeidheid op een sportprestatie. Ten slotte staat de organisatie stil bij de vraag of het WK dit jaar beter niet (in Qatar) had plaatsgevonden.

Bezoekers die aan het voetbal willen ontsnappen vinden op het Wetenschapsfestival vanzelfsprekend evengoed hun gading met een uitgebreid programma. Kinderen kunnen er deelnemen aan het meespeeltheater “Koninkrijk der Weetgieringen”. Volwassen deelnemers ontrafelen de laatmiddeleeuwse heteroseksueel aan de hand van vliegende fallussen en wandelende vulva’s. Ten slotte eten de bezoekers zich sterk met peulvruchten vooraleer ze plaatsnemen in het mobiele laboratorium genaamd Databuzz.

Story image

---

Praktische informatie

zondag, 27 november 2022 van 10u tot 17u
​Muntpunt, Muntplein 6, 1000 Brussel
​gratis deelname
https://www.dagvandewetenschap.be/wetenschapsfestival-brussel
https://www.facebook.com/events/392562906286227/


Perscontact:
[email protected]
​02 629 13 68

Story image
Sam Jaspers
Sam Jaspers Perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel