MINDBLOWERS Power!: mix van kunst en wetenschap voor middelbare scholieren

MINDBLOWERS Power!: mix van kunst en wetenschap voor middelbare scholieren

Vrijdag 20 oktober 2023 | 13:30 -> 15:30 | KVS TOP (Lakensestraat 146, 1000 Brussel)

Dinsdag 17 oktober 2023 – Op vrijdag 20 oktober presenteren de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) met Mindblowers: Power! voor de eerste keer hun gebruikelijke mix aan wetenschappelijke en artistieke interventies aan een publiek van middelbare scholieren, allen uit de derde graad en uit diverse richtingen. VUB en KVS willen leerlingen inspireren en warm maken voor alles wat beweegt op wetenschappelijk en cultureel vlak.

Mindblowers, een avond waar kunstenaars en wetenschappers het podium delen, werd de voorbije jaren georganiseerd voor (voornamelijk) een publiek van studenten. Daar komt aanstaande vrijdag verandering in. Voor de eerste keer voorzien de organisatoren VUB en KVS ook een editie voor middelbare scholieren uit diverse studierichtingen en over alle onderwijsnetten heen. Ze willen zo de geesten en harten van de scholieren openzetten voor kunst en wetenschap en de stad en haar jongeren dichter betrekken bij hun werking.

“Kunstenaars en wetenschappers verschillen niet zoveel van elkaar.” zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Beiden zoeken met een open houding naar oplossingen voor bestaande problemen. Naar manieren om betekenis te geven aan ons bestaan. Als Urban Engaged University willen we jongeren wapenen met kennis die hen de kans geeft om hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken. Die interactie tussen kunst en wetenschap is een manier om nieuwe horizonten te creëren en leerlingen vleugels te geven om hun toekomstige rol in de wereld op te nemen.”

Daarnaast willen ze het onderwijs een hart onder de riem steken. Door het huidige lerarentekort is er vaak weinig ruimte voor extra events als Mindblowers, dus reiken de beide instellingen met enthousiasme de hand.

“Met Mindblowers willen we leerlingen wegtrekken uit hun vertrouwde omgeving. Scholieren bereiken, veranderen én triggeren. In dialoog met KVS zoeken we methodes om de openheid van geest te stimuleren. Leerlingen verbinden met de stad, en kunst en wetenschap met elkaar verbinden in de traditie van STEAM”, vervolgt Danckaert.

De drie deelnemende Brusselse scholen, Imelda Instituut, de Cardijnschool en het Koninklijk Atheneum Koekelberg, maken zich sterk dat de thema’s die aan bod komen tijdens Mindblowers, en de mix aan artistieke en wetenschappelijke sprekers, ook perfect een jonger publiek aanspreken.

Power en empowerment

Op donderdag 12 oktober vond de ‘reguliere’ Mindblowers plaats. Net als die editie zal de middag voor scholieren op 20 oktober Power als thema hebben. Wetenschappers en kunstenaars geven op verschillende manieren uiting aan hun beleving van macht en kracht, ieder binnen zijn eigen werkveld en context. Zo zal onder andere Michael De Cock het over de kracht van verbeelding en kunst hebben, biedt professor Hebe Schaillée samen met Emmanuel Demanet, nieuwe perspectieven op harde vechtsporten achter de tralies en dompelt Lisette Ma Neza de scholieren onder in de wereld van krachtige slam poetry. Met het oog op de naderende politieke verkiezingen is Power een vanzelfsprekend onderwerp voor VUB en KVS. Op die manier willen zij jongeren de kans geven hun blik op macht(sverhoudingen) en hun eigen mogelijkheden tot empowerment te verruimen.


PROGRAMMA

  • Waar ligt de kracht van kunst en verbeelding? Auteur en regisseur Michael De Cock laat de leerlingen kennismaken met KVS en verklaart hoe ook wetenschap in het huis thuishoort.
  • Professor Hebe Schaillée en Emmanuel Demanet bieden nieuwe perspectieven op harde vechtsporten achter de tralies.
  • Filmmaker en academicus Irene Gutiérrez onderzoekt de relatie tussen grenzen, arbeid en gender. Via participatief filmmaken als protest tegen de grensbeperkingen, versterkt zij de stem van Marokkaanse vrouwen zonder papieren in Ceuta. 
  • Lisette Ma Neza, theatermaker en slam poet, voert een pittig stuk slam poetry op over de kracht van taal en meertaligheid. Zij gaat op zoek naar hoe we onszelf en de mensen om ons heen vertalen.
  • Herman Tournaye, hoofd van het Centrum voor reproductieve geneeskunde aan het UZ Brussel, neemt de leerlingen mee op een wervelende reis door een betoverend Perzisch sprookjesuniversum waar serendipiteit de hoofdrol speelt. In hoeverre berust de medische wetenschap nu eigenlijk op toevalligheid?
Lisette Ma Neza op Mindblowers
Lisette Ma Neza op Mindblowers

Meer info? Neem dan contact op met:

Lynn Tytgat

Lynn.tytgat@vub.be

0485/111.929

 

Freija Poot

Freija.poot@vub.be

0477/ 64 06 12

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel