Expo over wiskunde moet de schoonheid van de discipline illustreren

Expo over wiskunde moet de schoonheid van de discipline illustreren

Reizende tentoonstelling eindigt rondreis op de VUB-campus

“Zonder wiskunde geen wetenschap”, zingt VUB-professor Jan De Beule van de vakgroep Wiskunde en Data Science de lof over zijn vak. “Niet minder dan 30% van het bruto nationaal product is rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van wiskunde. Wiskunde is op heel veel manieren prachtig, en dat alleen al kan jongeren motiveren om dit vak te bestuderen.”

Wie die pracht van de wiskunde in het echt wil aanschouwen, kan vanaf 15 april terecht op de tentoonstelling IMAGINARY: Pracht en Kracht van Wiskunde, die haar rondreis langs de Vlaamse universiteitssteden afsluit op de VUB-Campus in Etterbeek. “De schoonheid van de wiskunde vind je vaak terug in abstracte stellingen”, zegt De Beule. Hij wil leerlingen aanmoedigen om verder te gaan in de wiskunde door de mogelijkheden te illustreren die de wetenschapstak biedt. En daar kan de expo bij helpen. De tentoonstelling bestaat uit educatieve posters, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar bezoekers mee aan de slag kunnen. De organisatoren richten zich vooral tot leerlingen vanaf de tweede graad secundair onderwijs. Er zijn gratis rondleidingen mogelijk voor klas- en groepsbezoeken.

De IMAGINARY-tentoonstelling in Vlaanderen is een organisatie van Platform Wiskunde Vlaanderen vzw in samenwerking met alle Vlaamse universiteiten. De tentoonstelling loopt ook in Nederland. In Brussel kunnen bezoekers terecht van 15 april tot en met 13 mei, in het VUB - AI Experience Center. De tentoonstelling is vrij te bezoeken.

Praktische informatie:

Wanneer:
15/04/2023 - 13/05/2023
​Ma - Vr: 10u00 - 16u00
Waar:
VUB - AI Experience Center, Pleinlaan 9
​Voor gratis klas- en groepsbezoeken kan gereserveerd worden op de website www.imaginarymaths.be.

Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel