Europese universiteit EUTOPIA groeit verder

Europese universiteit EUTOPIA groeit verder

Babeș-Bolyaiuniversiteit in Transsylvanië, Roemenië sluit zich aan bij EUTOPIA

Vandaag legt de Europese Universiteit EUTOPIA in Barcelona laatste hand aan het in september begonnen uitbreidingsproces van haar alliantie. De Babeș-Bolyaiuniversiteit (UBB) in Cluj-Napoca (Roemenië) wordt dan de tiende universiteit die deel uitmaakt van de EUTOPIA Alliantie. De UBB heeft een geschiedenis die teruggaat tot in 1581 en behoort tot een van de meest toonaangevende universiteiten van Roemenië. De UBB heeft meer dan 55.000 studenten en personeelsleden in 15 steden en 11 provincies en bekleedt op nationaal niveau topposities in de wereldwijde rankings. De ondertekening vindt plaats om 9u en kan hier gevolgd worden: https://www.upf.edu/web/eutopia-week/streaming-polivalent

Vele talen

Opmerkelijk aan de BBU is dat er in vier talen wordt gedoceerd: Roemeens, Hongaars, Duits en Engels, een multiculturele erfenis die ook de kern van haar identiteit vormt. 

Prof. Daniel David, rector van de BBU, over de aansluiting van zijn universiteit bij EUTOPIA: “BBU is een mondiale universiteit, gekend om haar prestaties, omvang en traditie, en een innovator op nationaal en internationaal academisch gebied. BBU werkt mee aan internationaal toponderzoek en leerprogramma’s met dubbel en triple diploma’s. Ze werkt samen met grote internationale consortia, knoopt daarbij innovatieve relaties aan met de samenleving, nationaal en internationaal, enz. Met haar nieuwe statuut als lid van EUTOPIA bevestigt BBU deze rol en ook haar missie om bij te dragen aan de verdere herwerking van het Europese universiteitslandschap en hierbij de reeds bestaande mechanismen van BBU uit te breiden. Ik was dan ook in de wolken met de uitnodiging om lid te worden van EUTOPIA en uiteraard hebben we dit met alle plezier aanvaard. BBU had al uitnodigingen gekregen van gelijkaardige Europese allianties, maar de kracht van de leden van EUTOPIA, hun visie, strategie en programma’s overtuigden ons om te willen deel uitmaken van deze alliantie. Wij zijn overtuigd dat we een belangrijke academische waarde zullen kunnen toevoegen." 

Diepere en bredere samenwerking

Na een eerste uitbreiding medio september 2021 met als nieuwe leden de Universiteit van Ca’Foscari in Venetië, de NOVA-universiteit in Lissabon en de Technische Universität van Dresden, kiest EUTOPIA met de komst van een van de oudste en meest prestigieuze instellingen voor hoger onderwijs in Oost-Europa resoluut voor extra uitwisselingen, samenwerkingen, mobiliteit en gedeelde projecten.

 Rector Caroline Pauwels, VUB: “wij zijn ontzettend blij dat we onze Alliantie kunnen versterken met een tiende partner uit Oost-Europa. EUTOPIA is zo een echte Europese Alliantie, met leden uit Noord-, Zuid, Oost- en West-Europa. Deze diversiteit zien wij als kracht en als drijver van een innovatieve kijk op hoe het Europese onderwijs en onderzoek van de 21ste eeuw eruit moet zien. Met EUTOPIA bouwen wij de universiteit van de toekomst.”

EUTOPIA-week

De ceremonie was een van de vele evenementen op het programma van de halfjaarlijkse EUTOPIA-week, die dit keer wordt georganiseerd door de Pompeu-Fabra Universiteit van Barcelona. Het volledige programma vindt u hier (link)

***

EUTOPIA

EUTOPIA is een ambitieuze alliantie van 10 gelijkgestemde universiteiten die bereid zijn zichzelf opnieuw uit te vinden: de Babeș-Bolyai Universiteit in Cluj-Napoca (Roemenië), de Vrije Universiteit Brussel (België), CY Cergy Paris Université (Frankrijk), de Ca’Foscari Universiteit in Venetië (Italië), de Technische Universität Dresden (Duitsland), de Göteborg Universiteit (Zweden), de Universiteit van Ljubljana (Slovenië), de NOVA-universiteit in Lissabon (Portugal), de Universiteit Pompeu-Fabra in Barcelona (Spanje) en de University of Warwick (Verenigd Koninkrijk). Deze tien pioniers slaan de handen in elkaar om dé universiteit van de toekomst vorm te geven.

Elke universiteit heeft verschillende campussen die diep geworteld zijn in hun omgeving. Ze hebben nauwe relaties aangeknoopt met hun gemeenschappen, de institutionele structuren en de lokale bedrijven. De missie van EUTOPIA bestaat erin een unieke en gewaagde langetermijnalliantie te scheppen van transformatieve en geëngageerde instellingen. Studenten, onderzoekers en personeel van EUTOPIA werken samen aan een nieuw academisch model dat een weergave is van een open een verenigd Europa, dat zijn burgers en het milieu respecteert. 

In juni 2019 werd EUTOPIA verkozen tot een van de oorspronkelijke 17 winnende projecten van het nieuwe aanbestedingsbericht betreffende het initiatief 'Europese universiteiten' dat de Europese Commissie lanceerde om een Europese ruimte voor hoger onderwijs tot stand te brengen. 

 

Contact:

Universiteit van Babeș-Bolyai

Laura Maria Irimies

Hoofdkantoor Communicatie en Public Relations

laura.irimies@ubbcluj.ro

+40742078854

 

EUTOPIA Communication

UPF Communication

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel