Datacenter Green Energy Park

Datacenter Green Energy Park

Waar innovatie en rekenkracht elkaar ontmoeten

Zellik, 21 september 2022 - Vandaag hebben VUB-rector Jan Danckaert en minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts ​ de eerste steen gelegd van het Uptime Tier III geaccrediteerd ​ datacenter op Green Energy Park. Het eerste “sustainable by design” datacenter met dubbele certificatie vormt de hoeksteen van het CO2-neutrale multi-energiegrid op het Researchpark te Zellik. De start van een hernieuwbare energie-gemeenschap is daarmee gegeven.

Naast de servers van het UZ Brussel en de VUB is er in het datacenter ook plaats voor de supercomputers van de allerlaatste generatie. Evenals onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen mikt het datacenter op verschillende innovatieve (inter-)nationale bedrijven.

Een duurzaam CO2-neutraal datacenter

Het ca. 10.000 m² grote gebouw verdeeld over 9 bouwlagen is uniek in België. Het ontwerp is gericht op maximale energie-efficiëntie. De energie die gebruikt wordt, is 100% hernieuwbare oorsprong, die gedeeltelijk lokaal wordt opgewekt. Daarnaast wordt de warmte van de servers gerecupereerd, wordt regenwater gebruikt voor koeling en maakt het gebouw gebruik van circulaire materialen.

Jan Danckaert, VUB-rector: “Dit is niet alleen de eerste steen van het Datacenter, maar ook voor het Green Energy Park. Daarmee bouwen we nu ook fysiek aan een Researchpark waar wetenschappers van de VUB en bedrijven in de toekomst aan de slag kunnen. De VUB is blij dat haar servers in het Datacenter kunnen staan. Daardoor beschikken we over de digitale infrastructuur om wetenschap over de wereld te verspreiden en mensen te helpen. In 2023 zal dit datacenter klaar zijn en er is meer dan voldoende ruimte voor de nieuwe Vlaamse supercomputer.”

Een extra voordeel van deze locatie is dat de Vlaamse supercomputer te midden van de bedrijven op het Researchpark kan worden gehuisvest. Bedrijven die er hier, naast het UZ Brussel en de VUB, ook gebruik van kunnen maken.

Tom Coolen, directeur ICT van het UZ Brussel: “Als ziekenhuis zijn we verheugd met de start van de bouw van dit state-of-the-art datacenter. ICT is van groot belang voor de werking van het ziekenhuis en dit nieuwe datacenter zal ons toelaten om onze IT-infrastructuur naar een hoger niveau te tillen, zowel wat betreft performantie, veiligheid als continuïteit.”
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, Ben Weyts: “Projecten als deze in de Vlaamse rand bewijzen dat we op een duurzame manier volop kunnen inzetten op de digitale toekomst. We zijn dan ook blij dat de warmte van het datacenter in de toekomst op een innovatieve wijze, de bedrijven van het Researchpark en de omgeving zal verwarmen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorbeeldproject anderen zal inspireren. Ook internationaal zal dit state-of-the-art datacenter de aandacht trekken.”

Bedrijven op het Researchpark worden ondersteund in hun IT infrastructuur door de schaalbaarheid en een maximale connectiviteit zonder beperking. De gerecupereerde warmte van de servers wordt gebruikt om de toekomstige gebouwen op het Green Energy Park te verwarmen. Het datacenter verbruikt zo evenveel energie als het teruggeeft en is de sleutel van de ambitie tot CO2 neutraliteit van het hele Green Energy Park tegen 2030.

Burgemeester van Asse, Koen Van Elsen: “Het datacenter biedt een grote meerwaarde voor de bedrijven op het Researchpark. Het Researchpark zal ook nieuwe bedrijven aantrekken, en dus zorgen voor meer tewerkstelling, ook in de ruimere regio rond het Researchpark. Dat kunnen we als gemeente alleen maar toejuichen.”

De bouw en ontwikkeling van het datacenter wordt uitgevoerd door Ghelamco.

Michael Gheysens, Managing Director Ghelamco Belgium: “Green Energy Park biedt voor ons, als Vlaamse en internationale onderneming, een unieke kans om samen met zijn voortrekkers VUB en UZ Brussel kennis te bundelen en te delen. Deze nauwe samenwerking is een hefboom naar duurzame groei en transitie van het wetenschaps- en innovatiepark waarvan het Uptime Institute’s Tier III datacenter ongetwijfeld een belangrijke hoeksteen wordt.”
Jimmy Van Moer, Algemeen Directeur Green Energy Park vzw: “Vandaag zetten we een nieuwe stap richting de verwezenlijking van onze droom. Iedereen kan de evolutie van de bouw virtueel volgen via de QR-code en website die we hier beschikbaar stellen.”

Contact Green Energy Park vzw

Jimmy Van Moer, Algemeen Directeur,Jimmy.vanmoer@greenenergypark.be, +32 (0)495/36 07 53Green Energy Park vzw

Green Energy Park vzw is opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het Universitair Ziekenhuis Brussel.  

Als strategisch Proeftuincentrum, gelegen in het Researchpark van Zellik, stimuleert Green Energy Park vzw de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen unieke proeftuinen of living labs aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen en verfijnen in een realistische omgeving. Met deze proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park vzw de brug vormen tussen onderzoek en economie. 

Green Energy Park vzw legt haar focus in vier domeinen: “Energie en mobiliteit”, “Slimme regio’s”, “Ziekenhuis van de toekomst” en “Biotechnologie”. 
​www.greenenergypark.be


Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

www.vub.be

​Universitair Ziekenhuis Brussel

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. 

www.uzbrussel.be

Ghelamco

Ghelamco is een internationale toonaangevende vastgoed investeerder en ontwikkelaar.

De stedelijke gemengde vastgoedprojecten van Ghelamco lokaliseren zich op visibele en strategische locaties ,en bestaan hoofdzakelijk uit kantoren, residenties, life sciences, retail en leisure.

Ghelamco past voor haar projecten de hoogste normen en standaarden toe, en is hierbij steeds op zoek om haar projecten duurzamer, slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. Zo bereikt Ghelamco een perfecte symbiose tussen duurzaamheid, esthetiek, technische uitmuntendheid en commerciële slaagkracht.

Door de internationale aanwezigheid van Ghelamco en het succesvol opgebouwd track-record heeft Ghelamco door de jaren een sterk gereputeerd klantennetwerk opgebouwd. Door deze internationale aanwezigheid loopt Ghelamco steeds voorop op inter- en nationale markttendensen.

www.ghelamco.com

 

In de bijlage staan de specificaties van het Data Center

Data Center Green Energy Park.pptx 452 KB

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel