DataBuzz ontvangt KVAB Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

DataBuzz ontvangt KVAB Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

3 VUB-onderzoekers gelauwerd voor initiatief rond digitale geletterdheid

Ilse Mariën, Pieter Ballon en Wendy Van den Broeck (imec-SMIT en VUB) ontvangen een KVAB Jaarprijs Wetenschapscommunicatie als initiatiefnemers van de DataBuzz, een project dat de digitale geletterdheid van leerkrachten en leerlingen wil verhogen. 

noot voor de pers: de DataBuzz staat vandaag van 9u45-15:30 bij de school Floralia in de Floraliënstraat 29 in 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. Indien u hier iets mee wenst te doen, kan u Neena Singh - 0472 470 224 contacteren voor de praktische uitwerking.

De DataBuzz is een volledig elektrische bus die omgebouwd werd tot een mobiel educatielab. De bus is uitgerust met allerlei nieuwe digitale technologieën die worden verwerkt in een reeks interactieve lespaketten. Tijdens de workshops maken de deelnemers op een speelse manier kennis met concepten als online privacy en bescherming van persoonsgegevens. Ze leren hoe gepersonaliseerde reclame werkt, hoe ze fake news kunnen herkennen en hoe algoritmes ons leven bepalen. 

Het initiatief wordt vandaag door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) onderscheiden met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. De KVAB reikt deze onderscheidingen jaarlijks uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De jury was onder de indruk van de inspanningen om de beoogde doelgroepen te bereiken via toegankelijk taalgebruik en aantrekkelijke workshops gericht op een breed publiek. 

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) komt de DataBuzz langs op Nederlandstalige scholen en speelpleinen in Brussel om kosteloos toegankelijke en interactieve workshops over datawijsheid aan te bieden, op maat van kinderen en jongeren. Daarnaast biedt de DataBuzz in het kader van het project ‘Iedereen Datawijs!’ en ondersteund door het Digital Belgium Skills Fund (DBSF) ook gratis workshops aan in Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s), Centra voor Basiseducatie (CBE’s) en andere trainingscentra voor laaggeletterde volwassenen, overal in Vlaanderen. Uiteraard verlopen alle workshops en demosessies volledig coronaproof.

Minister Sven Gatz, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw in de VGC: “Mooi dat de Databuzz van de VUB, die we ondersteunen, de jaarlijkse prijs voor Wetenschapscommunicatie van de KVAB heeft gewonnen. Dat onze leerlingen op de Brusselse scholen en speelpleinen gratis interactieve workshops op hun maat zullen krijgen om digitaal beter geletterd te worden, vind ik een uitstekende zaak! Als gewezen Vlaams minister van Media weet ik dat er een grote behoefte aan bestaat bij jongeren en minder goed geletterden om beter je privacy online te leren beschermen of fake news te herkennen. Daarom is het ook goed dat de bus ook in Vlaanderen zal stoppen aan de centra voor volwassenenonderwijs en opleidingscentra voor laaggeletterde volwassenen.”

Contact: 

Ilse Mariën – ilse.marien@vub.be - tel 0496 28 24 88

https://www.kvab.be/prijzen/jaarprijzen-wetenschapscommunicatie
Meer informatie over de DataBuzz: http://databuzz.be/ 

Meer informatie over het Iedereen Datawijs! Project: https://iedereendatawijs.be/ 

ES
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel