Cultuurparticipatie in coronatijden

Cultuurparticipatie in coronatijden

Vervolgonderzoek VUB, UGent, UAntwerpen en publiq naar impact coronacrisis op cultuurbeleving, vooral bij jongeren

Door de coronacrisis ging ook de cultuursector voor grote delen op slot, waardoor organisatoren van concerten, festivals en andere culturele activiteit aangewezen waren op creatieve oplossingen zoals virtuele bezoeken of livestreams. Mei vorig jaar deed publiq samen met onderzoekers van de VUB, UGent en UAntwerpen voor het eerst onderzoek naar cultuurparticipatie in coronatijden.

De deuren van veel cultuurhuizen zijn nog steeds gesloten, maar de cultuursector blijft wel druk bezig. Ze zetten digitale initiatieven op en denken na over hoe cultuur er na de crisis zal uitzien. Daarom hebben we nu een vervolgonderzoek opgezet, met bijzondere aandacht voor de jongeren, “ aldus Jessy Siongers, die het onderzoek leidt aan de VUB en UGent. 

Het onderzoek bestaat uit een online survey waarin wordt ingegaan op de vrijetijds- en cultuurparticipatie voor, tijdens en na corona. Krijgt cultuur op dit moment nog een plaats in ons leven? Wat zijn de noden? Hoe beleeft men cultuur? Welke impact heeft dit alles op ons welbevinden? Hoe gaat men straks weer deelnemen aan cultuur wanneer alle deuren weer openen? Is het digitale vrijetijdsaanbod een blijver? … zijn enkele van de vragen die dit onderzoek wenst te beantwoorden. Met de resultaten willen de initiatiefnemers cultuuraanbieders helpen om culturele initiatieven te organiseren in de toekomst.

In het onderzoek wordt deze keer ook bijzondere aandacht besteed aan de beleving van cultuur en vrije tijd bij jongeren en de noden die er op dat vlak bij hen leven. De vragenlijst omvat daarom voor hen ook vragen gerelateerd aan hun specifieke leefwereld en interesses.

Participanten kunnen de vragenlijst tot 5 april invullen.

Het onderzoek wordt gevoerd door dr. Jessy Siongers (VUB-UGent) en prof. John Lievens (UGent) van het VUB-UGent Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie en prof. Annick Schramme en Nathalie Verboven van het Kenniscentrum Cultuurmanagement & Cultuurbeleid (UAntwerpen)

Voor meer informatie:

Jessy Siongers

jessy.siongers@vub.be

0471-96 08 69

Voor publiq:

Frederik Bastiaensen

frederik@publiq.be

0498 750 353

ES
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel