Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees

Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees

Icovid wordt uitgerold over heel Europa en staat op OESO shortlist voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieën

Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoordeling van long CT beelden van COVID-19 patiënten is uitgegroeid tot een heus multicentrisch Europees project, medegefinancierd door het EU Horizon 2020 programma. Icovid werd in maart opgezet door UZ Brussel, KULeuven, icometrix en ETRO, een imec onderzoeksgroep van de VUB. Prof Vandemeulebroucke, ETRO: “Wat begon als een lokaal project, wordt nu uitgerold over 800 ziekenhuizen in Europa en ondersteund door excellente  onderzoekscentra in heel Europa. Met icolung kan men COVID-19 patiënten vroegtijdig opsporen en de omvang van de longletsels kwantificeren. Ondertussen verbeteren we verder de AI software om schade aan de longen nog sneller te identificeren als COVID-19 en via prognostische modellen het verdere zorgpad van de patiënt sneller en beter te kunnen bepalen.

Het icovid-project ging in maart 2020 van start als een Belgisch pro deo-initiatief. icometrix, gespecialiseerd in  AI-oplossingen voor medische beelden ging daarbij een samenwerking aan met UZBrussel, KULeuven, VUB en imec om te onderzoeken hoe men longscans kan gaan inzetten in de COVID-pandemie en welke AI-software hiervoor nodig zou zijn. De AI-tool icolung was geboren. Prof de Mey, VUB-UZ Brussel: “Er was op dat moment onvoldoende testcapaciteit om alle patiënten snel te testen. Met icolung wilden we longscans gaan inzetten als triagetool. Door gebruik te maken van CT en met behulp van de AI-analyses konden we patiënten met verdachte longletsels opsporen en met voorrang laten testen. Gedurende de drukste periodes werd zelfs iedereen die als patiënt het UZ Brussel binnenkwam gescand, ook als middel om COVID-19-uitbraken in het ziekenhuis te voorkomen.

Icolung gratis voor alle ziekenhuizen in Europa

Icolung werd in april gecertificeerd en wordt vandaag door meer dan 75 ziekenhuizen wereldwijd ingezet, met ondertussen meer dan 35.000 patiënten die door de software geanalyseerd werden. Het icovid project bouwt nu verder op de ontwikkeling van icolung en zet in op schaalvergroting, ook met en dankzij de inzet van gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals King’s College London, Universitätsklinikum Heidelberg, University of Oxford, Maastricht University en de Universiteit en het Centre Hospitalier Universitaire van Luik. De partners zullen ook samenwerken met The Medical Cloud Company om naast CT beelden, andere klinische informatie in de modellen te verwerken. icovid ontvangt hiervoor financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. Dankzij deze financiële steun kan icolung gratis worden aangeboden aan ziekenhuizen in heel Europa. Hoewel vaccinatie uiteindelijk het dagelijkse leven zal normaliseren, zal het virus nog steeds circuleren en kunnen andere coronavirussen ontstaan. Bij lokale uitbraken zal dus het belangrijk blijven om COVID-19 patiënten vroegtijdig te identificeren.  

Opsporen van Chronisch Covid Syndroom

icovid wil verder nog meer gaan inspelen op de snel evoluerende behoeften van de COVID-19 pandemie. Zo wordt er geschat dat ongeveer 2% van de COVID-19 patiënten symptomen hebben die langer dan drie maanden duren, Long Covid of Chronisch Covid Syndroom (CCS) genoemd. Met de verbeterde software zal het consortium ook deze nu nog grotendeels onbekende langetermijneffecten van COVID-19 beter kunnen gaan voorspellen. De mogelijkheid om patiënten te identificeren die CCS kunnen ontwikkelen, opent voor ziekenhuizen mogelijkheden  om de zorg beter aan te passen en de  lasten beter te verdelen.

Dr. Dirk Smeets, icovid projectcoördinator, en CTO bij icometrix zei: "Dit project stelt ons in staat om verder aan te tonen dat AI, en medische technologie in het algemeen, waarde kan toevoegen aan klinische beslissingen en kosten kan besparen. Ik ben ervan overtuigd dat icolung zal profiteren van het advies, de klinische expertise en de kritische evaluatie van gerenommeerde academische centra in ons consortium".

Prof. Dr. Fergus Gleeson, Chief Medical Officer van het National Consortium of Intelligent Medical Imaging (NCIMI), hoofd van de academische radiologie van de Universiteit van Oxford en voorzitter van de European Society of Thoracic Imaging: "Een brede toepassing van AI-gebaseerde software voor de analyse van CT-beelden van de borstkas, zoals icolung, zal helpen in de strijd tegen een pandemie die we helaas nog geruime tijd zullen moeten doorstaan. Deze grootschalige onderzoekssamenwerking met een verscheidenheid aan expertise is van cruciaal belang om te kunnen reageren op de veranderende behoeften tijdens deze pandemie".

icolung staat op de OESO-shortlist (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voor AI-initiatieven die een groot potentieel hebben voor huidige en toekomstige pandemieën.

Contact:

Johan de Mey, Professor aan de VUB, Hoofd van Radiologie UZ Brussel. Johan.deMey@uzbrussel.be, +32 477 98 14 70

Jef Vandemeulebroucke, Professor aan de VUB, onderzoeker verbonden aan imec-ETRO-VUB, werkpakket leider voor de AI ontwikkeling van het icovid project. jefvdmb@etrovub.be, +32 473 52 46 82 

 

boilerplates

UZ Brussel/ VUB

De afdeling radiologie van het UZ Brussel-VUB draagt bij tot het ontwerp van de AI-instrumenten, de klinische tests en de grootschalige inzet van de instrumenten. -  

ETRO, een imec-onderzoeksgroep van de VUB, leidt de ontwikkeling van de AI-tools. De software heeft vooral tot doel om CT-beelden automatisch te analyseren op COVID-19-longlaesies, en daarbij de omvang van de letsels  en de ernst van de infectie vast te stellen en de prognose van de patiënt te voorspellen. Daarnaast biedt ETRO ook een tool om vanuit de longscan automatisch vast te stellen of een patiënt al dan niet geïnfecteerd is met COVID-19. Dit gebeurt op basis van interpreteerbare classificatie-algoritmes die de artsen toelaten te zien welke delen van de longbeelden patronen bevatten die verdacht zijn voor COVID-19.

Imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en onderwijs. Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit bijna 100 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan en de VS, en kantoren in China, India en Japan. In 2019 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 640 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com

Icometrix

icometrix (Leuven, België; Boston, VS) streeft naar datagestuurde inzichten en gepersonaliseerde patiëntenzorg, ondersteund door kunstmatige intelligentie. icometrix biedt een portfolio van AI-oplossingen om de gezondheidszorg te helpen bij verschillende uitdagingen; icobrain haalt gegevens uit MRI- en CT-scans van de hersenen voor de radiologische rapportage en het klinisch beheer van neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, hersentrauma, epilepsie, beroerte, dementie en de ziekte van Alzheimer. icompanion, een digitaal platform en mobiele app, helpt mensen met MS en hun zorgteam om de klinische symptomen en behandelingen efficiënt en objectief te monitoren. icolung richt zich op de COVID-19 pandemie door het meten van de betrokkenheid van de longen bij CT op de borstkas. Vandaag de dag is icometrix internationaal actief en geïntegreerd in meer dan 100 klinische praktijken. Daarnaast werkt icometrix samen met zorgverleners en farmaceutische bedrijven aan de evaluatie van geneesmiddelenonderzoek voor neurologische aandoeningen. https://icovid.ai www.covid19risk.ai

 Links:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-health-technologies-addressing-pandemic

http://thefuturesociety.org/wp-content/uploads/2020/12/Responsible-AI-in-Pandemic-Response.pdf

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.19.20214494v2

IR GF
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel