Kunsten- en wetenschapsfestival CurieuCity daalt voor tweede keer neer in Brussel

Kunsten- en wetenschapsfestival CurieuCity daalt voor tweede keer neer in Brussel

Na het succes van de eerste editie in Molenbeek in mei 2024, is Curieucity terug voor een tweede editie. Dit jaar houdt het festival van 27 tot 29 september halt in de wijk van het Moeras van Wiels in Vorst. CurieuCity #2 nodigt jong en oud uit om gratis de wereld van de biodiversiteit, natuurwetenschappen én kunst te ontdekken.

De organisatoren combineren met dit festival het wetenschappelijk karakter van de universiteiten met de evaringsgerichte impact van kunst, pedagogie en sociaal-cultureel handelen. Bezoekers dompelen zich onder in een virtuele realiteit die verschillende levensvormen verkent, ontdekken ingenieuze manieren waarop fauna en flora met elkaar communiceren en verkennen de toepassingen van paddenstoelen die voor een betere wereld kunnen zorgen.

“CurieuCity is een ware fusie van wetenschap, kunst en STEAM-pedagogie. Deze tweede editie versterkt onze missie om lokale gemeenschappen, met name buurtbewoners en scholen, direct te betrekken bij participatieve wetenschaps- en artistieke projecten. Door onze samenwerking met OPSCHEPfabriek (#MugFacts voortraject), Innoviris, ULB, VUB, OHME en VGC, blijven we aantonen dat wetenschap toegankelijk, spannend en vooral inclusief kan zijn”, vertelt Helga Baert, projectcoördinator bij de VUB.

Via workshops tijdens voortrajecten met scholen, zoals 'Focus op chlorofyl' en 'Vaarwel plastic dankzij microben' ontdekken 200 jongeren uit de Parkschool, De Wereldbrug, Freinetschool Keerpunt Vorst, Ecole de Bempt, Ecole Saint-Augustin en Athénée Royal Andrée Thomas belangrijke ecologische kwesties zoals voedselwebben en bioplastics. Het 'Lichens GO'-programma maakt jongeren bewust van de luchtkwaliteit en de resultaten worden tijdens het festival tentoongesteld.

“CurieuCity is meer dan alleen een festival, het brengt het hele jaar door leven in je buurt! Door samen te werken met Franstalige en Nederlandstalige scholen in Vorst via voorprojecten, stellen we leerlingen in staat om de wereld van de wetenschap op een leuke en boeiende manier te verkennen”, besluit Alexandre Christoffel, CurieuCity ULB-coördinator.


Contact

VUB
​Helga Baert (coördinator) - helga.baert@vub.be – 0497 88 53 88

ULB
​Sandra Splouchal (communicatie) – sandra.splouchal@ulb.be – 0472 36 85 37 Alexandre Christoffel (coördinator) - Alexandre.Christoffel@ulb.be – 0498 49 18 24

Meer informatie

Meer info via www.curcieucity.brussels. Curieucity wordt gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via Innoviris. Een project van de zusteruniversiteiten ULB en VUB en hun artistieke partner OHME, met de steun van de Nationale Loterij en haar spelers en van de VGC voor het traject in de lokale Nederlandstalige scholen.

Op het programma

  • Verkenning van het Wiels Moeras: Ontdek de diversiteit van de lokale flora en fauna en test de kwaliteit van het water terwijl je de micro-organismen die er leven observeert.
  • De wereld van schimmels in Ten Weyngaert: Duik in de fascinerende wereld van schimmels en leer meer over hun vitale ecologische rol en de nieuwe perspectieven die ze bieden op onze samenleving.
  • Communicatie en samenwerking bij P.A.R.T.S: Ontdek hoe soorten communiceren en samenwerken, met levende werken van Anne Marie Maes en een reflectie over de taal van walvissen.
  • Micro-organismen en Microzoo: Ontdek de onzichtbare wereld van rotiferen in L'Imprimerie en bezoek de microzoo in La Marelle.
  • Workshops en spelletjes bij Divercity en La Marelle: Interactieve activiteiten voor kinderen en volwassenen, waaronder de Land Connection Practices participatieve kunstactie in Parc Duden.

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel